NYHED 04.12.20

Mindeord for Tarquini Mårtensson

Jeg har erfaret, at min gamle ven og læremester, fhv. teknisk direktør i Lyngby-Taarbæk Kommune, arkitekt MAA Tarquini Mårtensson er død. Han blev 87 år. Det skriver Jørgen Olsen i disse mindeord.

Tarquini Mårtensson har sammen med Mikael Tarp Jensen tegnet Idrættens Hus i Brøndby, der blev opført i 1974. I dag holdes Danmarks Idærtsfoprbund stadig til i Idrættens Hus sammen med Team Danmark, Anti Doping Danmark og en lang række specialforbund. Foto: DIF

Jeg lærte Tarquini at kende, da jeg blev ansat i Lyngby-Taarbæk Kommune som byplanarkitekt. Tarquini tog imod mig med åbne arme, og vi havde mange gode samtaler i de sene eftermiddagstimer, både om faglige spørgsmål og andre væsentlige ting. Det var en slags ”mesterlære”.

Tarquini var i mange år drivkraften i den første omstilling af Lyngby-Taarbæk fra kedelig forstad til et mere selvstændigt bysamfund, præget af arkitektonisk kvalitet. Den daværende borgmesters ønske om en ”dynamisk byudviklingsmodel” blev startskuddet til en kvalitativ fortætning af Kgs. Lyngby med nye bolig- og kontorbebyggelser, med opførelse af et kulturhus og udvikling af byens grønne rum. Ikke mindst omlægningen af Lyngby Hovedgade med nye granitbelægninger og gadeinventar af høj kvalitet påkaldte sig opmærksomhed. Denne udvikling er forsætningen og rygraden i den senere udvikling af Vidensbyen.

Efter tiden i Lyngby-Taarbæk flyttede Tarquini til Holstebro, hvor sønnen drev et nærliggende landbrug. Trods afstanden bevarede vi kontakten ved jævnlige telefonsamtaler. Og han besøgte ofte byplanafdelingen, når han var i hovedstaden. Der faldt altid et råd eller to af. Senere flyttede Tarquini til Sevel, hvor hans hustru kom på plejehjem. Jeg besøgte ham i det lille rækkehus tæt på plejehjemmet, og vi gik kroen, hvor snakken gik over en sildemad og en dram. Kontakten varede ved. Senest i juni, hvor vi talte sammen i telefon. Desværre forhindrede coronaen, at jeg besøgte Tarquini igen.

Tarquini satte et afgørende præg på min karriere og mit virke som arkitekt. Godt jeg kom i ”mesterlære” hos Tarquini.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +