NYHED 03.11.20

Ny bog: Sådan kan arkitektur være med til at nå FN’s Verdensmål

Ny bog viser, hvordan arkitektur kan bidrage til FN's Verdensmål. An Architecture Guide to the UN 17 Sustainable Development Goals Volume 2 indeholder 80 projekter i alle skalaer og fra hele verden, og den kan tjene som inspiration til alle, der arbejder indenfor det byggede miljø.

© Aga Khan Trust for Culture / Sandro di Carlo Darsa (photographer)

Mette Lindberg

CEO

+45 53 58 02 10

ml@uia2023cph.org

Det danske UIA 2023 CPH sekretariat har været til at lave en ny bog, der samler 80 inspirerende eksempler på, hvordan arkitekter fra hele verden bidrager til FN’s 17 Verdensmål. Bogen er en del af forberedelserne til UIA World Congress of Architecture, der i 2023 bliver afholdt i København under overskriften: ”Sustainable Futures – Leave No One Behind”.

De inkluderede projekter illustrerer, at arkitektur kan yde betydelige bidrag uanset budget, ressourcer og geografi. I forhold til bæredygtighed i det byggede miljø er der store udfordringer, men heldigvis også et væld af muligheder, mener arkitekt Natalie Mossin, der er chefredaktør for publikationen.

”Vi er nødt til radikalt at ændre den måde, vi bygger på. Det byggede miljø er storforbruger af energi og naturressourcer og storproducent af affald. Desuden kan måden vi bygger på skabe øget ulighed og påvirke vores helbred. Med denne bog ønsker vi at inspirere byggeriets aktører til at engagere sig i både miljømæssige og sociale udfordringer”, siger Natalie Mossin, der er institutleder på Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst og Teknologi.

Flydende skoler og landmænd i Paris

De 80 projekter, som redaktionen har valgt, spænder fra store politiske planlægningsprojekter til mindre interventioner på græsrodsniveau. Fælles for alle projekter er, at de involverer sig i bæredygtig udvikling og har en ambition om betydelig indflydelse i deres respektive lokale sammenhænge.

Et eksempel på dette er det urbane landbrug ”La Caverne” i Paris. Paris’ nye, grønne byudvikling prioriterer cyklister og fodgængere i bymidten, og det betyder, at mange parkeringskældre står tomme. Det har flere unge landmænd udnyttet, og i den ubrugte infrastruktur til biler dyrkes der nu økologiske svampe og grøntsager, som bl.a. sælges med rabat til beboerne i det almenbyggeri, der ligger oven på landbruget.

Det kniber ikke med innovative projekter i guiden, og heriblandt er Arcadia Education Project; en skole, der er bygget med henblik på Bangladeshs lavtliggende placering. Grundet klimaforandringer er oversvømmelser blevet et stadigt større problem, og da man skulle bygge en skole til fattige børn i byen South Kanarchor, så rakte budgettet for byggeriet ikke til en tør grund.

I stedet fandt en lokal arkitekt på en løsning, der sikrer uddannelse til børnene på et område, som står under 3 meter vand store dele af året; sammen med ståltønder sørger en let bambuskonstruktion for, at skolen flyder på vandet i monsunsæsonen. Bambus er billigt og dyrkes lokalt, og en traditionel, lokal metode sørger for at holde materialerne vandtætte. Skolen er et eksempel på en struktur, der tilpasser sig sine omgivelser i stedet for at prøve på at modstå det eksisterende økosystem.

Bæredygtig inspiration

Redaktørerne håber, at guiden vil inspirere studerende, arkitekter, beslutningstagere og andre interessenter til at diskutere, hvordan arkitektur kan bidrage til bæredygtig udvikling ved at vise dem byggede eksempler fra hele verden.

”Vores bog viser, at det byggede miljø, planlægning, arkitektur, landskabsarkitektur og design interagerer med hvert af de 17 mål for bæredygtig udvikling. Og mest afgørende: Vi viser, at det ikke kun er en ambition eller et fremtidigt potentiale, men derimod realiserede bygninger, bosættelser og byer over hele verden. Det viser, at alle vi, der arbejder med det byggede miljø, kan bidrage til virkeliggørelsen af ​​målene”, siger arkitekt Natalie Mossin, chefredaktør for publikationen.

Den første guidebog udkom i 2018, og den nye bog – Volume 2 – er med 80 udfoldede eksempler stærkt udvidet i forhold til den forrige bog. I den nye udgave er hvert verdensmål illustreret med 4-5 cases. Alle cases introduceres med en kort beskrivelse af udfordringen i relation til et specifikt FN-mål og en efterfølgende beskrivelse af hvordan casen adresserer udfordringen.

Projektet er nonprofit, og bogen kan downloades gratis: An Architecture Guide to the UN 17 Sustainable Development Goals.

 

Mette Lindberg

CEO

+45 53 58 02 10

ml@uia2023cph.org

Om bogen

“An Architecture Guide to the UN 17 Sustainable Development Goals Volume 2” udgives af Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering i partnerskab med UIA World Congress of Architects 2023 og UIAs kommission for bæredygtig udvikling.

Bogen er skrevet og redigeret af Natalie Mossin, Sofie Stilling, Thomas Chevalier Bøjstrup, Ingeborg Christiane Hau, Christoffer Steensen Møller og Annette Blegvad.

Grafisk design: Lene Sørensen Rose

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +