NYHED 20.08.24

Ny politisk direktør: ”Arkitekterne kan sagtens ranke ryggen og bringe mere selvværd til bordet”

Tobias Zacho Larsen er netop tiltrådt som ny politisk direktør i Arkitektforeningen, hvor han skal bringe arkitekternes viden og kompetencer mere i spil overfor politiske beslutningstagere og bredere i samfundet. Her fortæller han om at arbejde politisk og om sine ambitioner for de første 100 dage.

"Jeg er imponeret over, hvor meget lederskab og ejerskab, arkitekterne har taget på den bæredygtige udvikling i byggeriet, og hvordan de går foran og dygtiggør sig," siger Tobias Zacho Larsen, ny politisk direktør i Arkitektforeningen. Foto: Jonas Petri og Arkitektforeningen

Lars Autrup

Direktør

+45 29 69 52 12

lau@arkitektforeningen.dk

Hvorfor har arkitekturen brug for en stærkere politisk stemme?

”I den politiske verden er byggeriet lidt af en gøgeunge, som har det med at gå på omgang mellem forskellige ministerier. Det er selvfølgelig, fordi branchen griber ind i så mange forskellige ressortområder; fra energi, klima, miljø, forsyning og by og land til beskæftigelse og hele det sociale område. Og derudover har Finansministeriet en kæmpe indflydelse på, hvad der sker, fordi byggeriaktiviteten påvirker de økonomiske konjunkturer – i hele samfundet. Når vores bolig- og bygningsmasse og byudvikling har så kæmpestor samfundsmæssig betydning, og beslutninger skal være langtidsholdbare, er det afgørende at anlægge et helhedsperspektiv, og det er netop hvad arkitekterne kan tilbyde. Skal vi skabe en bæredygtig udvikling, er der mere end nogensinde behov for en stærk politisk stemme.”

Så hvad skal der til?

”Arkitekterne har meget relevant viden at byde ind med. Men den viden, man kommer med, skal være ”brugbar” i den politiske proces. Min oplevelse er, at arkitekterne i mange år har stået lidt på sidelinjen og talt deres eget sprog. Så bliver man ikke lyttet til og kommer måske til at lukke sig om sig selv. Så hvis arkitekterne reelt skal deltage i de vigtigste samtaler, bliver vi nødt til at ”tale sproget på bjerget”. Det handler om at forstå og læne sig ind i de mange andre hensyn, beslutningstagerne skal balancere – for ellers bliver man marginaliseret. Her ser jeg et udviklingspotentiale for foreningen. Vi skal tænke mere politisk og være med dér, hvor beslutningerne træffes.

Lars Autrup

Direktør

+45 29 69 52 12

lau@arkitektforeningen.dk

“Det vil kræve skarp prioritering, hvis vi skal skabe reelle resultater.”

Tobias Zacho Larsen, politisk direktør i Arkitektforeningen

En anden iagttagelse, jeg har gjort mig, er, at jeg synes, at der blandt arkitekter eksisterer et stærkt narrativ om, at man ikke bliver anerkendt og altid bliver kørt over. Men min oplevelse er, at arkitekternes anerkendelse bredt i branchen er langt større end den fortælling, mange arkitekter abonnerer på. Så jeg mener generelt, at arkitekterne sagtens kan ranke ryggen og bringe mere selvværd til bordet. Der er mange faggrupper og organisationer, som bokser over deres egen vægtklasse. Det har arkitekterne også forudsætningerne for.”

Du skal arbejde bredt med interessevaretagelse. Hvad ligger der i det?

”Jeg er blevet ansat med det klare mål at skabe de bedste betingelser for arkitekternes virke og for at understøtte, at arkitektur-kompetencerne bliver udnyttet optimalt i vores samfund. At fremme de interesser, som langt hen ad vejen også tjener samfundet, kræver, at vi arbejder tæt med regler og lovgivning, og at vi sætter nye dagsordener. Vi skal kaste lys over vigtige emner, som vi ikke nødvendigvis selv har de detaljerede svar på endnu. Og vi skal skabe vigtige samarbejder, som kan være med til at flytte mere, end vi evner alene. At arbejde bredt med interessevaretagelse indebærer at have øje for den fulde værktøjskasse af påvirkningsmuligheder og tage højde for, hvor vi kan gøre den største forskel. Det vil kræve skarp prioritering, hvis vi skal skabe reelle resultater.”

Hvad er det vigtigste her og nu?

”Det er en postgang for tidligt for mig at udtale mig om endnu. Men der er flere områder, som vi helt sikkert skal arbejde intensivt med. Dels at få landet og implementeret den nye nationale arkitekturpolitik – også lokalt. Og dels at kaste os ind i arbejdet med revision af BR18, som også ruller i gang nu. Men derudover er der masser af sager at kaste sig over; implementering og anvendelse af nye bæredygtige byggematerialer, markant øget renoveringstakt, og en bæredygtig byudvikling, hvor vi for alvor begynde at bygge færre kvadratmeter pr. person, hvad der vil kræve en kolossal mindset-ændring hos bygherrer og beslutningstagere. De skal overbevises om, at small – eller i hvert fald smaller – is beautiful.

Hvor vi for alvor skal lægge kræfterne, er et spørgsmål, som jeg, sammen med mine kollegaer i sekretariatet, nu skal sondere, analysere og efterfølgende drøfte indgående med foreningens bestyrelse. Så vi kan fokusere kræfterne dér, hvor vi realistisk kan få mest med hjem.”

Hvad er dit eget forhold til arkitekturen?

”Det er et felt, som jeg gennem årene har fået klart stigende interesse for. Særligt har jeg fået øjnene op for, hvilken magi, der ligger i arkitektfagligheden via mit tidligere arbejde, hvor jeg i en årrække var overordnet ansvarlig for afviklingen af Renoverprisen. Det har givet mig anledning til at se hundredvis af spændende renoveringsprojekter, hvor ældre, udslidte bygninger er transformeret til nye funktioner med en æstetik, som i visse tilfælde har ændret folks liv og deres livskvalitet og løftet et helt lokalmiljø. Jeg er imponeret over, hvor meget lederskab og ejerskab, arkitekterne har taget over den bæredygtige udvikling i byggeriet og går foran og dygtiggør sig. Det er enormt inspirerende og meningsfuldt at understøtte.

På det personlige plan synes jeg, at det meste nybyggeri er ekstremt kedeligt, åndløst og identitetsforladt. Alle nye huse i avisernes boligtillæg ligner jo hinanden både udefra og indefra med deres blanke overflader, typisk i sort og hvidt, og med en kvælende ensartethed. Det ærgrer mig, og det kunne være forløsende at se noget mere spræl og vildskab, mere mod, flere farver og nye materialer i de kommende år”.

“Jeg glæder mig til at arbejde seriøst, sagligt og indædt med det her felt.”

Tobias Zacho Larsen, politisk direktør i Arkitektforeningen

At arbejde med politik og interessevaretagelse er et langt sejt træk. Men hvad ser du gerne, der er sket efter dine første 100 dage på posten?

”Jeg forventer, at jeg efter 100 dage vil være meget langt med en interessevaretagelsesstrategi for foreningen. Til den tid har jeg også et godt overblik over mulige sager og indsatser, jeg har haft møder med en række Christiansborg-politikere, relevante embedsmænd og med samarbejdspartnere, jeg har repræsenteret foreningen i debatter – og mødt en masse medlemmer. Jeg glæder mig til at arbejde seriøst, sagligt og indædt med det her felt. Det ville være fantastisk at få indfriet nogle af de store potentialer, som findes.”

Tobias Zacho Larsen er uddannet cand. scient. pol. og har arbejdet med interessevaretagelse hele sit voksenliv. Han kommer fra en stilling som partner i Advice, hvor han i en årrække har opbygget og ledet virksomhedens afdeling for public affairs, agenda setting og stakeholder relations. Herfra har han rådgivet direktører og ledere i virksomheder og brancheorganisationer, blandt andet Sweco, VELUX, Molio, IDA, Bygherreforeningen, GI, Realdania, Tekniq, KL, Landsbyggefonden og Synergi.

Tobias Zacho Larsen har derudover i næsten et årti koordineret public affairs-arbejdet for byggebranche-partnerskabet “Renovering på dagsordenen”, som samlede alle byggeriets parter. Også i Arkitektforeningen har han været tilknyttet som strategisk rådgiver, blandt andet i forbindelse med udviklingen af foreningens nuværende strategi.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +