NYHED 13.01.21

Nyt fokus på arkitektkonkurrencen

Der er stadig færre arkitektkonkurrencer, og det kan gå ud over kreativiteten og den arkitektoniske kvalitet, når der skal bygges nyt. Samtidig kræver nutidens arkitektkonkurrencer ofte alt for mange ressourcer af både arkitekter og bygherrer. Det vil Arkitektforeningen og Danske Arkitektvirksomheder lave om på. Derfor udgiver de publikationen 'Vejledning – 7 gode råd til projektkonkurrencer' til bygherrer og -rådgivere.

By & Havns vinder af projektkonkurrencen om Levantkaj i Nordhavn blev Tem Entatis Team Entasis bestående af Entasis, af landskabsarkitekterne GHB Landskab og Hall McNight samt Niras og Trafikplan.

Dorte Sibast

Udviklingschef

+45 26 71 90 17

ds@arkitektforeningen.dk

Urbanisering, klimaforandringer, teknologiske landvindinger og ændrede velfærds- og sundhedsnormer skaber alt sammen nye ønsker og krav til samfundets fysik – det byggede miljø. Derfor vil der i forbindelse med opførsel af nye byggerier og byrum som regel være behov for at finde kreative svar og innovative løsninger på de konkrete udfordringer, der er forbundet med projekterne. Og derfor er der god grund til at benytte arkitektkonkurrencer, mener Arkitektforeningen og Danske Arkitektvirksomheder.

”Arkitektkonkurrencen er er kreativ proces, og en velegnet tilgang til en problemstilling, hvor der ikke findes entydige svar, og som med fordel kan belyses fra flere sider. Men det at lave et godt, transparent og fair konkurrenceprogram er faktisk lidt af en kunst. Derfor er det vigtigt, at bygherrer allierer sig med en konkurrencerådgiver eller sætter sig grundigt ind i, hvordan man skaber et godt planlagt konkurrenceforløb, så man får et værdifuldt resultat ud af det. Det håber vi, at vores nye vejledning kan være med til,” fortæller Dorte Sibast, udviklingschef i Arkitektforeningen.

Projektkonkurrencerne har vokset sig ud af proportioner

Udgangspunktet for vejledningen til projektkonkurrencer er, at konkurrenceprogrammerne og de afleveringskrav, der stilles i konkurrencerne, inden for de seneste år, er blevet uforholdsmæssigt store. Det betyder, at transaktionsomkostningerne er blevet alt for høje. I enkelte tilfælde er konkurrenceprogrammerne kommet helt op på 800 sider. Det svarer til 2,5 ugers læsning, hvis man læser med en gennemsnitshastighed på 5-6 per side blot for at komme igennem konkurrenceprogrammet en enkelt gang. Det er uhensigtsmæssigt for alle parter, mener de to arkitektorganisationer.

”I dag søger mange bygherrer sikkerhed i detaljerede beregninger, men det er uhensigtsmæssigt. Bygherrerne bruger meget tid og dermed penge på at udvikle og vurdere konkurrencematerialet, og arkitekterne lægger alt for mange timer i at leve op til krav om detaljeret design og beregninger, som ikke hører hjemme i de første faser af den kreative proces – og som sjældent bliver brugt i selve byggeriet. Derfor er der behov for at professionalisere og slanke konkurrencerne,” udtaler Lars Emil Kragh, forretningsudviklings- og projektchef i Danske Arkitektvirksomheder.

De toneangivende bygherrer er glade for arkitektkonkurrencen

Godt byggeri og vellykket byudvikling af høj arkitektonisk værdi hænger sammen med visionære bygherrer. Udviklingen af ’Vejledning til projektkonkurrencer – 7 gode råd’ er sket i samarbejde med en arbejdsgruppe repræsenterende af toneangivende bygherrer og rådgivere, som løbende har givet sparring i forbindelse med formulering/udviklingen? af vejledningen. Her har der været bred enighed om, at værdien af arkitektkonkurrencen ligger i de kreative løsninger – som de ikke selv ville kunne tænke sig frem til samt i det, at man som bygherrer får belyst opgaven fra flere sider.

”Hos By- og Havn har vi særdeles gode erfaringer med projektkonkurrencen. Man bliver klogere på potentialerne i sit projekt, får udvidet sin horisont og bliver tvunget til at tage stilling til, hvad der er det essentielle, og hvad der er det vigtigste ved projektet,” Rita Justesen chef for Planlægning & Arkitektur i By og Havn.

For at komme til den erkendelse er der behov for gode velafstemte rammer og et godt planlagt konkurrenceforløb lyder en af vejledningens konklusionerne.

Webinar for bygherrer og konkurrence- og udbudsudbydere

I forbindelse med udgivelsen af publikationen afholder Arkitektforeningen og Danske Arkitektvirksomheder webinaret ”7 gode råd til projektkonkurrencen” med en introduktion til vejledningen og erfaringsudveksling med Marianne Tonim Nielsen fra Odense Kommune og konkurrencerådgiver Lars Bendrup, Transform.

Webinaret afholdes tirsdag den 19.01.2021 kl. 15.00 – 16.00. Tilmeld dig

Dorte Sibast

Udviklingschef

+45 26 71 90 17

ds@arkitektforeningen.dk

Fakta

Kontakt hos DanskeArk

Lars Emil Kragh, forretningsudviklings- og projektchef, lek@danskeark.dk

Fakta

Publikationen er udgivet af Danske Arkitektvirksomheder og Akademisk Arkitektforening med støtte fra Dreyers Fond.

Koncept og manuskript udarbejdet af Scholz & Associates.

Bogen er trykt af Søren Hørdum.

Hent bogen gratis

Download
Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +