NYHED 01.03.23

Sådan kommer den nye generation til at præge UIA verdenskongressen for arkitekter

Arkitektur og aktivisme, grøn omstilling og social forandring spiller en helt central rolle på Next Gen-sporet på Verdenskongressen for Arkitekter i København til sommer. Aktiviteterne er kurateret af studerende og unge arkitekter, aktivister med flere og er en integreret del af programmet. Vi har talt med projektleder for Next Gen, Line Luna Thygesen.

Når jeg taler med de studerende, har de et meget stort fokus på den sociale bæredygtighed og den ulighed, der stadig eksisterer i dag, og de har en grundlæggende forståelse af det økosystem, vi befinder os i – og af at vi mennesker ikke er i centrum for det hele men en del af en større sammenhæng," siger Line Luna Thygesen.

Skrevet af

Sussi Heimburger

+45 24 46 81 61

sh@arkitektforeningen.dk

I de senere år har vi set en stigning i unge aktivister både på miljøområdet og inden for arkitektur og byplanlægning. De er drevet af en passion for at udfordre status quo og give mennesker, virksomheder og politiske beslutningstagere mulighed for at løse de globale problemer, der vedrører os alle. Og de er fast besluttet på at påvirke og drive omstillingen til et inkluderende og bæredygtigt bygget miljø.

Derfor er det vigtigt at give plads til studerendes stemmer i en kongressammenhæng, hvor de sjældent bliver hørt, mener Line Luna Thygesen, projektleder for Next Gen-aktiviteterne på UIA Verdenskongressen for Arkitekter, som finder sted i København til sommer.

Skrevet af

Sussi Heimburger

+45 24 46 81 61

sh@arkitektforeningen.dk

“Det nye er, at unge ikke er inviteret med til at sidde ved et børnebord ovre i hjørnet. Vi lytter til dem, og de er med i programudviklingen.”

Line Luna Thygesen, projektleder for Next Gen Sporet på UIA Verdenskongressen for Arkitekter

Hvorfor er det nødvendigt at have et særligt fokus på unge?

“Ved at inkludere studerende ønsker vi at udfordre de magtstrukturer, der normalt er i en kongres-sammenhæng. Det er dem, der bliver fremtidens ledere, og dem, der skal leve i den fremtid, vi kigger ind i. Derfor er det megavigtigt at få unge stemmer frem og give dem plads. De vil rigtig gerne deltage, men der skal være nogle rammer, der inviterer dem med som en integreret del af det hele.

Normalt er kongresser for folk på arbejdsmarkedet, og studerende er ikke vant til at være stærkt repræsenteret eller blive lyttet til i den kontekst. Derfor bliver vi ved med at gentage, at deres stemmer betyder noget. Så det her er en invitation til unge – for at give dem en stemme, men det bygger også på en kæmpe nysgerrighed over for de studerende. Hvordan ser de verden? Hvad er det, der betyder noget for dem?”

Hvor ser du især forskellen?

“Jeg oplever, at der er en kæmpe generationskløft. Når jeg taler med de studerende, har de et meget stort fokus på den sociale bæredygtighed og den ulighed, der stadig eksisterer i dag, og de har en grundlæggende forståelse af det økosystem, vi befinder os i –  af at vi mennesker ikke er i centrum for det hele men en del af en større sammenhæng. De seneste år har vi talt meget om det, men ikke rigtigt handlet på det. Det er de yngre generationer trætte af, og de er villige til at gå mere radikalt til værks. Ikke, at de alle sammen er aktivister, men de synes, der skal ruskes op. Vi er jo alle enige om, at der skal ske noget, og at det er vigtigt, de unge er med i den samtale.”

“Jeg tror virkelig på, at vi kan lære noget af hinanden og skabe de løsninger, der er brug for, ved at få de forskellige perspektiver med.”

Line Luna Thygesen, projektleder for Next Gen Sporet på UIA Verdenskongressen for Arkitekter

Hvordan arbejder I konkret med at involvere unge – og give plads i samtalen?

“Det nye er, at unge ikke er inviteret med til at sidde ved et børnebord ovre i hjørnet. Vi lytter til dem, og de er med i programudviklingen. Den proces har været meget vigtig. Vi har blandt andet nedsat en “Next Gen-komité” , som består af studerende fra Det Kongelige Akademi, Arkitektskolen Aarhus, Københavns Universitet og Aalborg Universitet Build. Nogle kommer med baggrund som eksempelvis håndværkere, andre er aktive aktivister i klima- og menneskerettighedsgrupper. De har kurateret og programudviklet mere end ti sessioner, som for eksempel sætter fokus på, hvordan man kan gøre en forskel gennem arkitektur og aktivisme med hovedtalere som Jerome Foster II og Nyasha Harper-Michon, som er to meget stærke og inspirerende internationale stemmer for social retfærdighed og i klimadebatten lige nu.”

Hvad kommer der ellers til at ske?

“For de studerende er det vigtigt, at det, de laver, også lever før og efter kongressen. Derfor har vi gang i en masse aktiviteter i foråret, som også får en plads i programmet eller i Bella Center Vi laver blandt andet et studenterakademi i samarbejde med Det Kongelige Akademi, som involverer 50 studerende fra alle kontinenter. De skal arbejde med Universelt Design en uge op til kongressen – og det skal ende med en udstilling i Bella Center, hvor kongressen afholdes.

I marts udskriver vi en åben digital konkurrence ”120 hours”, som kommer til at handle om greenwashing, hvor studerende fra hele verden kan være med og får 120 timer til at løse en opgave. Det er et koncept, der har kørt i 12 år og er udviklet af en gruppe studerende i Oslo, og i år har vi fået dem med som en del af verdenskongressen.

Vi kører også flere tværfaglige projekter, blandt andet i samarbejde med DTU Skylab og projektet Next Generation City Action, som involverer 125 universitetsstuderende, unge start-ups og influencers fra Korea, Kenya, Indien, Mexico og Danmark . Der bliver i alt seks større aktiviteter, som allerede inden kongressen vil aktivere omkring 2500 studerende.”

“Jeg glæder mig helt vildt til at se de studerende og unge i dialog med indflydelsesrige personer i det byggede miljø.”

Line Luna Thygesen, projektleder for Next Gen Sporet på UIA Verdenskongressen for Arkitekter

Hvor mange unge, regner I med, kommer til selve kongressen i juli?

“Godt spørgsmål. Det er godt nok svært at svare på. Jeg håber, at de kommer til at udgøre hver 4.-5. deltager. Indtil videre er ca. en tredjedel af de tilmeldte studerende, så jeg er optimistisk. Det hjælper også med de lave priser for studerende og nyuddannede. Hvis man køber en billet inden 1. april, kan man få den til 500 kr. Det kan være mange penge for studerende, især fra udlandet, som også skal betale rejse og ophold. Men det er godt givet ud i forhold til al den viden man får – og muligheden for at møde rigtig mange mennesker og få indflydelse på fremtiden.”

Hvad glæder du dig mest til?

“Faktisk glæder jeg mig helt vildt til at se de studerende og unge i dialog med indflydelsesrige personer fra hele værdikæden i det byggede miljø. Jeg tror virkelig på, at vi kan lære noget af hinanden og skabe de løsninger, der er brug for ved at få de forskellige perspektiver med. Og så glæder jeg mig til at se alle de geniale ingeniørløsninger og opleve alle de unge arkitekturstemmer på scenen – og se det, der kan komme ud af at samles fysisk, når fremtidens ledere møder nutidens ledere, både på sessionerne og uden for scenen.”

Next Gen på Verdenskongressen for Arkitekter

Læs mere om Next Gen

Se, hvem du kan møde på verdenskongressens Next Gen-spor.

Hjælp en tilrejsende arkitekt med indkvartering

Lej en seng ud til en arkitekt

Hjælp os med at gøre det økonomisk muligt for flere unge arkitekter og studerende at deltage i verdenskongressen.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +