NYHED 21.06.24

Se vinderne af 'at bo med jord'

Sommerfesten for hovedstadens MAA'ere blev en festlig fejring af studerende. Der blev uddelt et bachelorlegat til tre studerende på Det Kongelige Akademi og fundet fire vindere at studenterkonkurrencen 'at bo med jord'. Se vinderprojekterne og bedømmelserne her.

Foto: Sissel Højmark Esbensen

Studenterkonkurrencen ‘at bo med’ udspringer af et stærkt samarbejde mellem APA – arkitekternes arbejdsløshedskasse og Arkitektforeningen Købehavn, som afvikler konkurrencen for andet år i træk. Jord var årets tema, og lige som sidste år kom mange studerende – både vest og øst for Lillebælt – med deres bud på, hvordan vi kan bo med jord i fremtiden. 42 studerende fra Det Kongelige Akademi og Arkitektskolen Aarhus lavet i alt 28 modeller og tilhørende beskrivelse.

Med det frie, skalaløse og ikke stedsspecifike program har forslagene arbejdet med mange forskellige problematikker og løsninger på programmet. Det kommer også til udtryk blandt de fire vinderprojekter, som konkretiseres i alt fra æstetiske modeller af ét enkelt spadestik til skubbespil, hvor brikker med jord kan skubbes rundt på (spille)pladsen, men ikke fjernes.

To projekter deles om førstepladsen

To modeller fangede dommerkomiteens opmærksomhed. Ellen Simonia Rasmussens modtager med sit forslag Stadier af ler modtager førstepladsen  og skalaløse undersøgelse af de stadier som (ler)jord kan befinde sig.

 

Konkurrencen afholdes med støtte fra APA

Arkitekternes Arbejdsløshedskasse APA har støttet konkurrencen.

Ellen Simonia Rasmussen modtager 15.000 kroner i præmie samt et gratis medlemskab til Arkitekternes Arbejdsløshedskasse APA.

Førstepladsen deles med Et skubbespil – en monoply-tilgang til udfordringen, der er forbundet med grave jord op og omplacere det andre steder i landskabet. Jeppe C. V. Johansen modtager en førstepræmie i konkurrencen for at sætte et vigtigt emne til debat og for at skabe nytænkende landskabsbilleder, når spillepladens brikker flyttes.

I skubbespillet kan man hverken tilføje eller fjerne jord, men flytte den fra et hjørne af Sjælland til et andet. Jeppe C. V. Johansen modtager 15.000 kroner i præmie samt et gratis medlemskab til Arkitekternes Arbejdsløshedskasse APA.

Se alle vinderne i dommerbetænkningen

Førstepladserne modtager hver 15.000 kroner, mens andenpladsen modtager 7500 kroner og tredjepladsen modtager 3000 kroner. De tre hædrende omtaler modtager hver især 1000 kroner.

Samtidig modtager alle deltagere på de præmierede og indkøbte forslag et års gratis dimittendmedlemskab af APA.

Stort tillykke til alle vinderne og stort tak til APA for støtten til konkurrencen.

Plakat med alle forslag

Hent den gratis

Download

Til sommerfesten blev tre studerende samtidig tildelt Arkitektforeningen Københavns bachelorlegat, mens to andre er blevet tildelt hædrende omtale.

Mohammed Hasan Moh’d Al Sbeih, Mikkel Thorning Kristensen og Gustav Hingebjerg Heltoft modtager årets bachelorlegat for deres projekt På Besøg – Et møde mellem mennesker.

De modtager 15.000 kroner samt gratis medlemskaber af Arkitektforeningen så længe, de er studerende.

Dommerbetænkning

På Besøg – Et møde mellem mennesker

Projektet udfolder mange facetter i arkitekturens ansvar og mulighedsrum og tegner et overbevisende og helstøbt projekt, som sørger for at et komplekst sæt af observationer, hensyn og muligheder går op i en højere enhed.

Projektet skiller sig ud ved at kombinere en følsom stedsspecifik nysgerrighed med en kompleks og nuanceret tilgang til arkitektonisk design. Projektet formår at adressere vigtige aktuelle og samfundsrelevante diskussioner inden for arkitektur, stedsidentitet, kulturhistorie, ressourceforbrug, samt sociale relationer opretholdt af arkitekturen. Arkitekturen er dybt forankret i stedets unikke egenart samt behov. Et stærkt fokus på det menneskelige aspekt fremhæver arkitekturens særlige rolle i at facilitere sociale interaktioner og fællesskaber.

Projektets praktiske tilgang kombineret med æstetiske overvejelser skaber en helhed, hvor funktion og form, samt æstetisk fornemmelse, går op i en højere enhed. Projektet bevarer og integrerer eksisterende strukturer, hvilket viser forståelse for stedets historie og en stærk bevidsthed om eksisterende ressourcer og potentialer. Det er et forbilledligt eksempel på, hvordan arkitekturen kan håndtere kompleksitet og vise sin evne til samtidigt at være foranderlig i takt med tid og sted.

Derfor tildeles dette projekt Arkitektforeningen Københavns Bachelor Legat 2024.

Hædrende omtaler

Projekt: Søstrene Av Rye Lane – Kloster + Krisesenter

Nora Hognes Berg og Ida Bitter modtager hædrende omtale for deres projekt Søstrene Av Rye Lane – Kloster + Krisesenter.

Gennem arkitekturen udforsker dette projekt roller, magt og historie gennem kvindekroppen og skaber en arkitektur, som modigt udforsker det arkitektoniske program og design med afsæt i det.

Projektet udforsker mulighederne i spændingsfeltet mellem det spirituelle og det fysiske. Projektet nyfortolker klosterlivet ved at fokusere på næstekærlighed og fællesskab frem for religiøs underkastelse. Dette moderne syn på klosterlivet giver projektet en kulturel dybde, som integrerer traditionelle værdier med nutidige behov.

Projekt: Arkitektskole Kalundborg

Dette projekt er en bemærkelsesværdig undersøgelse af, hvordan eksisterende strukturer kan revitaliseres og tilpasses nye funktioner, mens deres historiske og kulturelle værdier bevares, når der skal tænkes en arkitektskole i Kalundborg.

Ved at bevare de oprindelige strukturer og integrere moderne elementer, formår projektet at skabe en spændende samtale og sameksistens mellem fortid og nutid.

Projektet skaber en poetisk og arkitektonisk robust struktur af fleksible rumligheder, der kan tilpasses forskellige formål. Denne tilgang sikrer, at strukturen kan imødekomme skiftende behov over tid, hvilket er en vigtig evne i arkitektur, hvor bæredygtighed og lang levetid skal gå hånd i hånd med forandringer i funktionelle behov.

bachelorprojekt er et fremragende eksempel på, hvordan arkitektonisk kvalitet kan skabes med afsæt i at revitalisere og transformere eksisterende strukturer og kombinere bevaring med fremtidige behov. En stærkt behersket kombination, der gør funktionalitet og æstetik uadskillelige.

Oskar Diermayr modtager hædrende omtale for projektet Arkitektskole Kalundborg.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +