NYHED 15.05.24

Transformation og genbrug: Inspiration fra arkitekturens vækstlag i ny publikation

Se 20 gode eksempler på, hvordan nyere tegnestuer arbejder med transformation af bygninger og byrum i kommuner over hele landet. Inspirationspublikation fra Dreyers Fond og Arkitektforeningen er ude nu.

Djernes & Bell omdanner en landsbyskole på Djursland og naturen omkring til bæredygtig videnshub. Foto: Hampus Berndtson

Kontakt

Sidsel Gelting Hodge

Fagkonsulent

+45 30 85 90 07

sgh@arkitektforeningen.dk

Det skal være slut med at rive ned og bygge nyt uden omtanke. Det er ikke længere en mulighed, hverken miljømæssigt eller politisk.

Men skal vi for alvor udnytte de bygninger, der findes i forvejen, kræver det nye metoder og et nyt æstetisk kompas, og borgere og politikere skal ændre deres forventninger til, hvad der er arkitektonisk kvalitet.

Heldigvis står den nye generation af arkitekter klar. De høster byggematerialer på stedet og genbruger så meget af en bygning som muligt. De fordyber sig i stedernes sjæl og historie og tager ved lære af lokale håndværkstraditioner. Og de har i det hele taget et særligt blik for kvaliteterne i det eksisterende, også de bygninger, samfundet ikke har den store kærlighed til endnu.

Se 20 gode eksempler i ny publikation

I den nye inspirationspublikation ”De forhåndenværende søm” kan du se nærmere på 20 konkrete eksempler på, hvordan nyere tegnestuer transformerer eksisterende bygninger og byrum til nutidige, funktionelle steder, der imødekommer både dagens og fremtidens behov.

Med ambitioner om bæredygtighed, genbrug af materialer, og respekt for stedets sjæl og historie, demonstrerer de udvalgte projekter, hvordan nyere tegnestuer arbejder med transformation. Projekter, som er vidt forskellige, men har det tilfælles, at de hylder de besværlige bygninger, de nedslidte byrum; det oversete eller det kasserede. Eksemplerne peger også på en ny æstetik, der gror frem af vækstlaget i dansk arkitektur netop nu – og udfordrer vores idé om, hvad der er skønt.

Kontakt

Sidsel Gelting Hodge

Fagkonsulent

+45 30 85 90 07

sgh@arkitektforeningen.dk

“Eksemplerne peger på en ny æstetik, der gror frem af vækstlaget i dansk arkitektur netop nu”

Digital udgave er tilgængelig nu

Den digitale udgave af “De forhåndenværende søm” ligger nu tilgængelig for arkitekter, kommuner, private bygherrer – og alle andre, der er interesserede i arkitekturens fremtid og rolle i den grønne omstilling.

Hent den i pdf her eller læs issuu nedenfor.

En trykt udgave følger til juni.

Læs mere længere nede på siden

Arrangement på vej

Sæt også X i kalenderen den 26. juni kl. 16, hvor vi inviterer indenfor til et arrangement om transformation og vækstlagstegnestuer og uddeler trykte eksemplarer af publikationen. Følg med i Arkitektforeningens nyhedsbrev for nærmere information.

”De forhåndenværende søm” udspringer af et samarbejde mellem Dreyers Fond og Arkitektforeningen og er en del af Projekt START, som har til formål at facilitere nye samarbejder mellem kommuner og vækstlagstegnestuer. Publikationen er skrevet af Emilie Koefoed med bidrag fra Jonathan Houser, Anna Hassel, Sidsel Hodge og Birgitte Lindegaard. Grafik af Esméralda Rotne.

Fiskehal i Løkken under transformation af Johansen Skovsted Arkitekter. Visualisering: Johansen Skovsted Arkitekter
Tegnestuen Hahn Lavsen på rov efter genbrugsmaterialer i nedrivningsmodent hus. Foto: Martin Gravgaard
Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +