NYHED 24.11.21

Ung arkitektur ud i kommunerne

Arkitektforeningen og Dreyers Fond har i samarbejde skabt Projekt START, der skal hjælpe nyetablerede tegnestuer med at få adgang til og andel i de kommunale udbud og opgaver. Nu er 23 tegnestuer udvalgt, som skal matches med konkrete opgaver i kommunerne.

Projekt Copenhagen Islands. Maritime Architecture Studio er én af de udvalgte tegnestuer, som nu skal kobles med opgaver i kommunerne. Tegnestuen har specialiseret sig i at bygge på og omkring vand. Foto: Maritime Architecture Studio

Sidsel Gelting Hodge

Fagkonsulent

+45 30 85 90 07

sgh@arkitektforeningen.dk

Kompromisløs omtanke for bæredygtighed, omsorg for den arkitektoniske detalje og et skarpt blik for, hvordan arkitekturen skaber nærhed til naturen. Det er blot tre eksempler på, hvordan den nye generation af arkitekter arbejder. De er drevet af lige dele talent, passion og vision, men desværre betyder manglende referencer og erfaring også, at de ofte vælges fra, når opgaver bliver udbudt – og ikke mindst, når det gælder de kommunale opgaver.

Med Projekt START inviterede Dreyers Fond og Arkitektforeningen derfor landets nyetablerede tegnestuer til at byde ind med deres arkitektoniske visioner og ståsted, og nu er 23 tegnestuer udvalgt, som i den kommende tid skal matches med konkrete opgaver i kommunerne.

”Den nye generation af arkitekter kommer med en stor kærlighed til bygningskulturen, detaljen, håndværket og de gode materialer. De udvikler projekter, som tager højde for stedets kvaliteter og muligheder, de tænker bæredygtighed og arkitektur sammen som en selvfølge, og de kommer med et kæmpe engagement,” siger formand for Arkitektforeningen Johnny Svendborg og fortsætter:

”Vi håber, at mange flere kommuner og bygherrer vil få øjnene op for hele vækstlaget af nystartede tegnestuer. Med Projekt START har vi i første omgang fat i de 23, men der er mange flere derude.”

Med projektet kan de nystartede tegnestuer opbygge dokumenterbar erfaring, og kommunerne kan få nytænkende løsninger på deres aktuelle udfordringer i mindre skala. Men målet er også at skærpe bygherrernes opmærksomhed på potentialet i at samarbejde med en nystartet tegnestue:

”Vi håber, at START projektet og samarbejdet med landets kommuner vil udvikle sig til et dynamisk og inspirerende forum. Et sted hvor kommunerne og de nystartede kan udveksle tanker og ideer om, hvordan man skaber meningsfulde rammer for det gode liv. Fra den nære skala til de større vidder,” siger arkitekt og næstformand i Dreyers Fonds bestyrelse, Mathilde Petri.

Udvalgt med omhu

Til at udvælge tegnestuerne har Arkitektforeningen og Dreyers Fond fået hjælp af Martin Søberg fra Det Kongelige Akademi, Arkitektur samt Marianne Levinsen, der selv driver succesfuld arkitektvirksomhed. Som en del af optakten til START blev afholdt workshops for vækstlaget med inspiration til at skrive et manifest, der formidler tegnestuernes faglige ståsted og var grundlag for udvælgelsen af de 23 tegnestuer.

Teksten fortsætter længere nede

Sidsel Gelting Hodge

Fagkonsulent

+45 30 85 90 07

sgh@arkitektforeningen.dk

23 udvalgte tegnestuer

DET BLÅ
Hald & Ravnborg
Nordland Arkitekter
Studio Eika
Gründl Haahr
Jonathan Houser
Johansen Skovsted Arkitekter
MiMa Studio
Tulinius Lind
NOAA
Panum&Kappel
Fors Arkitekter
OS Arkitekter
Djernes Bell Architecture
A-A Collective
Peter Kjær Arkitekter
Jesper Kusk Arkitekter
Hahn Lavsen Arkitekter
ReVærk Arkitektur
dominique + serena
Lynge Lynge Arkitekter
POINT
Maritime Architecture Studio

Nyt sakristi i Tilst af tegnestuen Tulinius Lind.

“Det er så vigtigt som nystartet tegnestue, at nogen viser tillid og tør satse på én”

Marianne Levinsen, arkitekt MAA

”Nogle manifester går på samme tid i hjernen og hjertet med præsentationer af arkitektur, sammenhænge og visioner, som gør arkitekturen og verden større. At ville noget med arkitekturen, udtrykt i manifester, er det bedste udgangspunkt for at sætte en praksis i gang. Det er præcis det, Projekt START gøder, og derfor er det så afsindigt vigtigt, ikke blot for den enkelte praksis, men for den kommende arkitektur, som fremtidige liv vil blive levet i,” siger PhD og lektor Martin Søberg.

Fremover vil manifesterne også blive brugt til at præsentere tegnestuerne, når Arkitektforeningen løbende er i dialog med kommunerne. Projekt START giver rigtig god mening for den erfarne arkitekt Marianne Levinsen, der forklarer:

”Det er så vigtigt som nystartet tegnestue, at nogen viser tillid og tør satse på en, selvom man ikke har lange lister af referenceprojekter på sit CV. Erfaring er vigtigt i vores fag, men for at få den, må man jo starte er sted. Der er ikke mange åbne konkurrencer tilbage, så det er et rigtig fint initiativ at give små og nystartede tegnestuer muligheden for at komme med på valsen”.

Foto: Martin Gravgaard og ReVærk

Matchmaking mellem nystartede arkitektvirksomheder og kommuner

Vil du vide mere om START?

Det skal være nemmere for vækstlagets tegnestuer at komme ind på markedet. Ved at matche nyetablerede talenter med konkrete opgaver i kommunerne skal Projekt START gøde jorden for nye samarbejder på tværs.

Læs mere om START
Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +