NYHED 16.09.21

Unge arkitekter bygger for Bikubenfonden

Med et stærkt bæredygtigt fokus skal det forholdsvis unge arkitektteam, Pihlmann Architects, transformere Bikubenfondens kommende hovedkvarter sammen med erfarne entreprenør- og ingeniørkræfter. Arkitektforeningen har hjulpet med at tilrettelægge processen og udvælge vinderforslaget.

Rendering: Pihlmann Architects

Lars Autrup

Direktør

+45 29 69 52 12

lau@arkitektforeningen.dk

Bæredygtighed prioriteres højt, når Bikubenfondens bygning i Københavns Nordvestkvarter transformeres med en arkitektur, der på én gang nyskaber bygningen og bevarer et genkendeligt udtryk i lokalområdet.

Med en klar transformationsstrategi og et stort fokus på bæredygtighed bliver det et team bestående af Pihlmann Architects (tidligere en del af lenschow & pihlmann), entreprenørvirksomheden Hoffmann A/S og ABC Rådgivende Ingeniører, der skal udvikle Bikubenfondens nyerhvervede bygning i Københavns Nordvestkvarter.

Med formålet om at skabe vedvarende forandringer for udsatte unge og bidrage til udviklingen af en stærk og nyskabende kunstscene arbejder Bikubenfonden med at skabe et community, hvor mange forskellige aktører fra henholdsvis social- og kunstområdet inspirerer hinanden og arbejder sammen om fælles visioner og mål. Samarbejdet skal blandt andet finde sted på Thoravej 29. Foruden Bikubenfonden kommer bygningen bl.a. til at huse foreningen ‘Hjem til Alle alliancen’ samt kunstinstitutionen Art Hub Copenhagen, der kommer til at indrette sig med værksteder, atelierer, udstillingsrum og café.

Fokus på bæredygtighed

Ud over at ramme det rette udtryk har vinderteamet haft et stærkt fokus på bæredygtighed i deres løsningsforslag, som forventes at opnå en såkaldt DGNB guld-certificering.

Hele løsningen er tænkt ud fra et princip om, at bygningen skal genanvende sig selv. Det betyder eksempelvis, at man i stedet for blot at bryde etageadskillelser ned, vil skære betondæk ud og bruge dem til trapper og inventar. Ligesom man vil bruge overskydende facadetegl til gulvbelægning. Den stærke strategi og kreativitet omkring byggeriets bæredygtighed har ligeledes vægtet højt, da Bikubenfonden skulle finde et vinderteam.

Udvælgelsesproces har kombineret unge og erfarne kræfter fra start

Det er et forholdsvis ungt arkitektteam, der sammen med erfarne entreprenør- og ingeniørkræfter skal stå for den arkitektoniske udvikling af Bikubenfondens bygning, og det har været hensigten fra starten.

Med hjælp fra Arkitektforeningen har Bikubenfonden tilrettelagt en proces, der netop sikrede, at udvalgte unge arkitekter blev sat sammen med erfarne entreprenører og ingeniører i tre teams. Sammen har de skulle byde ind med et projekt, der på én gang var arkitektonisk nyskabende, bygbart, bæredygtigt og holdt sig inden for en fast pris.

“I Bikubenfonden har vi fokus på talentudvikling og på at skabe rum og rammer for, at nye kræfter kan komme til at skabe og udvikle. Det har også været vigtigt her, og vi tror på, at den udvælgelsesproces, vi har skabt i samarbejde med Arkitektforeningen, kan blive afsæt for et godt samarbejde, når selve byggeprocessen går i gang,” siger adm. direktør Søren Kaare-Andersen. Håbet er, at ombygningen kan sættes i gang i sommeren 2022.

Lars Autrup

Direktør

+45 29 69 52 12

lau@arkitektforeningen.dk

Om konkurrencen

Om bygningen

Bikubenfonden købte i foråret 2021 bygningen Thoravej 29. Her har fonden planer om at skabe et community, hvor mange forskellige aktører fra hhv. social- og kunstområdet inspirerer hinanden og arbejder sammen om fælles visioner og mål Blandt andre flytter foreningen Hjem til Alle-alliancen og kunstinstitutionen Art Hub Copenhagen ind på adressen.

Tre teams

Til udviklingen af bygningen indbød Bikubenfonden tre teams sammensat af unge arkitekter og mere erfarne entreprenører og ingeniører til at konkurrere om opgaven. Følgende teams deltog:

– bgb a.s. med Arcgency som arkitekt og Øllgaard A/S som ingeniør
– Hoffmann A/S med Pihlmann Architects (tidligere en del af lenschow & pihlmann) som arkitekt og ABC Rådgivende Ingeniører som ingeniør
– Rasmus Friis A/S med Tegnestuen Lokal som arkitekt og Niras som ingeniør

Om bedømmelsesudvalget

Et fagligt bedømmelsesudvalg har ud fra et arkitektfagligt synspunkt bedømt de tre teams’ forslag. Bedømmelsesudvalget består af:

– direktør i Arkitektforeningen Lars Autrup
– stifter af COBE Dan Stubbergaard
– partner i BIG Architects David Zahle
– partner i Over Byen arkitekter Ida Lindberg

Stor kunstudstilling åbner inden ombygning

For at skabe mere lys og luft indendørs vil en del af bygningens etageadskillelser blive brudt ned, men inden det arbejde går i gang, har Art Hub Copenhagen taget initiativ til en stor kunstudstilling på alle fem etager. Her har fem kuratorer fået mulighed for at omdanne hver deres etage til et midlertidigt udstillingsrum, der præsenterer værker af en eller flere samtidskunstnere.

Udstillingen, der er arrangeret i samarbejde med Bikubenfonden, kan opleves af alle fra den 17. september – 31. oktober 2021.

Læs om Art Hub og udstillingen her

 

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +