Arkitekters evne til at arbejde helhedsorienteret og tænke nye løsninger for fremtidens byer, bygninger og landskaber er en afgørende brik i den grønne omstilling. Find viden, værktøjer og inspiration nedenfor.
Som arkitekter tager vi ansvar for samfundet. Vi både kan og skal gå foran i en kulturforandring, som sætter nye standarder for bæredygtighed og er forankret i skønheden. En kulturforandring, hvor vi sammen opnår grundlæggende nye måder, som vi planlægger, bygger og bor på.
Få overblik over aktuelle projekter, analyser, viden og værktøjer på denne side.
De 17 verdensmål kan bruges som et relevant arbejdsredskab for arkitekter. Verdensmålene gør det lettere at konkretisere og kommunikere bæredygtigheden i konkrete projekter og giver et helhedsblik, som motiverer til at integrere flere aspekter af bæredygtighed i projekterne.
Arkitekterne har for længst taget FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling til sig. Det er en bunden opgave i omstillingen af vores samfund, som i fremtiden vil være udfordret af øget urbanisering, ressourceknaphed og klimaforandringer. Faget spænder fra regional planlægning til hver eneste bolig. Og derfor har arkitekturen både relevans for verdensmålene, når det gælder udvikling af nye og mere bæredygtige måder at bygge på, og fordi vores fysiske rammer har så stor indvirkning og indflydelse på vores liv og hverdag.
Flere af de 17 verdensmål relaterer sig direkte til arkitektur: #7 bæredygtig energi, #9: Industri, Innovation og Infrastruktur, #11 Bæredygtige byer og lokalsamfund, #12 Ansvarligt forbrug og produktion, #13 Klimaindsats. Hertil kommer de verdensmål, hvor arkitekturen har en indirekte indflydelse såsom #3 Sundhed og trivsel, #5 Ligestilling mellem kønnene og #15 Livet på land.
Design og foto: Lene Sørensen Rose
International guidebog præsenterer 60 nyere danske arkitekturprojekter, som hver på deres måde bidrager til at opbygge stærkere lokalsamfund, forbedre sundhed og livskvalitet, håndtere klimaforandringerne og udfordre vores forbrug af jordens ressourcer. Guidebogen er udgivet af Arkitektforeningen i anledning af UIA Verdenskongressen for Arkitekter 2023.
Læs mereArkitektforeningen bidrager løbende til udvikling og formidling af analyser og værktøjer, som styrker bæredygtig udvikling.
Når man taler om bæredygtighed inden for arkitektur, byudvikling og byggeri handler det ofte om miljømæssig bæredygtighed. Men vores fysiske rammer er også vigtige for den sociale bæredygtighed. Arkitekturen kan nemlig bidrage til at skabe tryghed og fællesskaber på tværs af sociale og kulturelle lag, sikre inklusion, lighed og mangfoldighed eller udmønte sig i boligtilbud, der understøtter nutidens familieformer og tilskynder til et sundt og aktivt liv.
Se aktuelle projekter med fokus på social bæredygtighed nedenfor.