DGNB Diamant er et redskab til at evaluere den samlede arkitektoniske vision og skabe et fælles sprog for byggeriets centrale arkitektoniske elementer og kvaliteter – alt sammen i et bæredygtighedsperspektiv.
DGNB-Diamant er en del af certificeringsordningen DGNB, som Rådet for Bæredygtigt Byggeri står bag. Formålet med tillægsudmærkelsen DGNB Diamant er at understøtte, tydeliggøre og fremhæve arkitektonisk kvalitet i det DGNB-certificerede byggeri. Det sker gennem uafhængig vejledning og evaluering af det konkrete projekt, som foretages af Arkitektforeningens fagdommere MAA.
DGNB Diamant-certificeringen sikrer, at den arkitektoniske kvalitet får samme vægtning som de tekniske løsninger, når man som bygherre vælger at bygge et byggeri med en certificeringsordning.
DGNB Diamant fortolker de klassiske arkitektdyder – brugbarhed, holdbarhed og skønhed – i et bæredygtighedsperspektiv. Det betyder, at projektets behandling af sted, rumligheder og detaljering vurderes kvalitativt.
En diamantcertificering indebærer også, at projektet modtager en vurdering af, hvordan udformning, materialevalg og brug over tid kan skabe kvaliteter, der bidrager markant til bygningskulturen. Kvaliteterne bedømmes i forhold til omhu, klarhed og originalitet efter fagdommernes skøn.
DGNB Diamant er udviklet i et tæt samarbejde mellem Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder og Arkitektforeningen.
For at opnå DGNB Diamant skal byggeriet gennemgå en bedømmelsesproces i to trin:
Rådet for Bæredygtigt Byggeri har udarbejdet en publikation om, hvordan bygninger evalueres for at opnå udmærkelsen.
Hvad er DGNB?
DGNB står for Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen – en tysk nonprofit organisation, der har udviklet et system til bæredygtighedscertificering af bygninger og byområder. I Danmark varetages DGNB-certificeringen af Rådet for Bæredygtigt byggeri.
Konceptet for DGNB Diamant er udviklet af DGNB i Tyskland, men videreudviklet og tilpasset danske forhold af Rådet for Bæredygtigt Byggeri i tæt samarbejde med Arkitektforeningen og Danske Arkitektvirksomheder.
Det danske DGNB-certificeringssystem bygger på FN’s definition af bæredygtighed. Man evaluerer et byggeri eller byområde ud fra en række kriterier, der handler om, hvor meget hvert valg påvirker bæredygtigheden, inden for DGNB’s fem hovedområder: Miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet.
Visualisering: Tietgenskolen i Odense af Kjær og Richter
Arkitektforeningens fagdommere kan udpeges til alt fra bedømmelsesprocesser i konkurrencer og udbud til bygningspræmieringer og arkitekturråd – og selvfølgelig DGNB Diamant. En fagdommer MAA formidler det arkitektoniske indhold og ruster jer til at træffe de beslutninger for arkitekturen, som er bedst for jer.
Læs mere