Greve: Oplæg og debat om ”stedsans” i parcelhuskvartererne

Parcelhuskvartererne er under forandring, men er vi opmærksomme på hvad de forandrer sig til, og hvad det betyder for os? Hvad er vigtigt at bevare – og hvordan kan vi bæredygtigt sikre og udvikle disse områder – finde disse steders særegne identiteter, så de ikke ”farer vild.” Greve Museum og tegnestuen ARK OIE inviterer til oplæg og debat om parcelhuskvarterets historie, forandringerne og hvilke erfaringer vi kan tage med os.

Tidspunkt:

3. oktober, kl. 19-21.00

Sted:

Greve Borgerhus, Greveager 9, 2670 Greve

Arrangeret af:

ARK OIE, Line Stougaard

Parcelhuskvartererne er under forandring – hvad skal vi tage med os?

I et klassisk parcelhuskvarters sirlige net af stamveje, stikveje og stier kan man fysisk miste orienteringen for en stund. Men hvad med stedsansen? Mange ”kender,” og mange bor i parcelhuskvarterer, men har måske længe knap nok sanset omgivelserne, historien, helheder og detaljer. Ofte fornemmer vi kun ubevidst de steder hvor vi færdes til hverdag. Vi risikerer derfor at overse og undervurdere betydningen for os af stedets karakter, stemning og identitet – bevidstheden om hver enkelt dels betydning for helheden og for os.

Parcelhuskvartererne er under forandring, men er vi opmærksomme på hvad de forandrer sig til, og hvad det betyder for os? Hvad er vigtigt at bevare – og hvordan kan vi bæredygtigt sikre og udvikle disse områder – finde disse steders særegne identiteter, så de ikke ”farer vild”.

Kom med, når Greve Museum og tegnestuen ARK OIE inviterer til oplæg og debat om parcelhuskvarterets historie, forandringerne, og hvilke erfaringer vi kan tage med os.

Oplægsholdere

Mikkel Hansen Stage, arkivar fra Greve Museum…
…og vil fortælle om ånden og udviklingen af parcelhuskvartererne i 60érne i Greve, da bebyggelsen voksede op på bar mark – og dog? For de fleste steder var der ikke kun flad mark og horisontlinje, der var allerede forskellige kulturmiljøer og pejlemærker. Mikkel vil pege på nogle af de synlige, de knap så synlige og de nu helt usynlige pejlemærker – og betydningen af dem. Pejlemærker som har haft stor betydning for udviklingen af stederne.

Amanda Gravgaard er nyuddannet arkitekt…
…og vil fortælle om sit afgangsprojekt, som tager udgangspunkt i et klassisk parcelhuskvarter og et tidstypisk typehus fra 1970. Projektet ”How to live with Nature” forholder sig til de globale kriser, som vi alle ser ind i og som kun vil blive mere og mere tydelige og kritiske for vores liv – klimakrise, biodiversitetskrise, forsyningskrise. Amanda giver med sit projekt et modigt og omsorgsfuldt bud på, hvordan parcelhusene og parcelhuskvartererne kan transformeres – eller måske rettere nærmest rulles tilbage til sit udgangspunkt – mindre huse uden velfærdsknobskydninger, med dyrkning af udearealer og fællesskab. Samtidigt prikker hun også til os, der allerede bor her, så vi begynder at overveje, om noget af det, der er kommet til i de sidste 50-70 års tid overhovedet er værd at bevare – og i så fald hvad?

Marianne Bendixen er arkitekt MAA, selvstændig byudvikler med Rådgivningsfirmaet Marianne Bendixen Byduvikling…
…og vil dele ud af sin erfaring, også fra sin tid som kommunal byplanarkitekt og planchef, om hvordan borgere og byplanlæggere i samarbejde kan sikre områder og kvarterer og de værdier og kvaliteter, som der allerede er med forståelse og respekt for historien og dem der bor der. Mange tænker lovmæssige rammer som besnærende bånd for udvidelse og forandringer på deres egen grund, men opdager først for sent hvor afgørende kvaliteten af omgivelser er for værdien. Hvordan kan gode rammer sikre hensynet til både helheden og den enkelte, så steder ikke langsomt devalueres?

Arrangementet foregår i stueetagens store sal (lige ind og til højre) i Greve Borgerhus, Greveager 9, 2670 Greve – 5 min. på cykel og 15 min. på gåben fra Greve Station. Arrangementet er gratis og åbent for alle.

Du kan tilmelde dig via mail til kontakt@arkoie.dk, så vil du kunne få besked, hvis der skulle ske ændringer, men du er velkommen uanset.

(Greve Borgerhus var tidligere Greve Kommunekontor, også kaldet Greve gamle Rådhus. Det blev tegnet i 1956 af A.C. Bay-Hansen, H. Porsbo og V. Sommerfeldt Borved. Det blev opført i to etager i røde sten og mansardtag af kobber og udvidet i 1966 ved V. Steen Pedersen) – og der er stadig fine detaljer her, som også fortæller om tiden og tankerne, da dette blev bygget.

 

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +