ANNONCE

Diagram: Arbejdsgruppe bag underskriftindsamling

I skrivende stund (12. januar 2020) har de modtaget 170 beretninger (fra 70 forskellige personer). Flertallet af udsagnene er skrevet af kvinder, men der er flere mænd, der også fortæller om deres oplevelser. Det omhandler både situationer på uddannelses­institutionerne og arbejdspladserne, og langt over halvdelen beskriver et ulige magt­forhold (se diagrammer).

Arkitekten bringer her 48 af de indsendte udsagn. De er udvalgt, og i nogle tilfælde forkortet og/eller oversat til dansk, af redaktionen. De bringes i dobbelt anonymiseret form, hvilket vil sige, at både den, der har indsendt beretningen, samt de/dem, de nævner, er anonymiseret – dog er afsenderne kendt af redaktionen. Udvalg og forkortelser af beretninger er godkendt af initiativgruppen.

Det er stadig muligt at underskrive og sende eksempler på oplevelser til sexism.in.architecture@gmail.com

Initiativgruppen er:

Ida Bergström, arkitekt
Christine Bjerke, arkitekt MAA
Emma Elfvik, arkitekt MAA
Heidi Jacobsgaard Schøbel, arkitekt
Kristine Jacobsen, arkitekt MAA
Thea Christine Høeg, arkitekt

ANNONCE

Barsel

1. Jeg er blevet spurgt af en seniorpartner om, hvor mange børn jeg havde, og hvor mange jeg ville have – for at kunne vurdere min værdi for firmaet.

2. Jeg blev fyret fra en stor tegnestue, da jeg var gravid med mit første barn. Chefen forklarede, at de simpelthen ikke havde råd til at betale min barsel, og jeg jo sikkert ville være væk fra arbejde i halvandet år. Jeg røg på bistandshjælp og var tilbage i arbejde, et andet sted, efter fem måneder. På det tidspunkt var firmaet fordoblet i størrelse.

3. Jeg har oplevet, at en leder har udtalt til en ung offentligt ansat arkitekt, at hun lige kan vove på at komme og sige, at hun er gravid.

4. Jeg har fået at vide, at jeg ikke kunne få den lønforhøjelse, som jeg bad om, fordi jeg var gravid.

5. En leder har direkte sagt til mig, at man ikke kunne stole på kvindelige medarbejdere, fordi de bare tænkte på børn efter en vis alder.

Berøring

6. Til en julefrokost bukkede jeg mig ned for at samle noget op, og da jeg rejste mig igen, stod en seniorpartner foran mig med hånden om sin bukselynlås og sagde: Du kan samle op her.

7. En seniorpartner kom over til mig en morgen på tegnestuen, mens jeg sad ved min computer og tog mig med den ene hånd om min hals og sagde: Nej, jeg har aldrig lagt mærke til din blodåre lige her.

8. Da jeg var i praktik på en større tegnestue, var der en mandlig medarbejder, som konsekvent optrådte grænseoverskridende ved at røre mig f.eks. ved at holde mig om lænden, kommentere mit tøj eller tage hårelastikken ud af mit hår med en kommentar om, at jeg så meget bedre ud med udslået hår. Flere kvindelige ansatte på tegnestuen havde lignende oplevelser, men ingen gjorde noget ved det.

9. Arkitekt hiver praktikant til side under tegnestuens julefrokost og blotter sine kønsdele.

10. En ledende mandlig ansat (nu partner) på en tegnestue krænkede hovedparten af de kvindelige ansatte ved sociale sammenkomster, hvor alkohol indgik. Det var alt fra direkte fysiske berøringer til sexistiske kommentarer af verbal karakter. Det var almen viden og til åben dialog blandt kollegaerne, at man skulle holde sig fra vedkommende til festerne, og flere af de mandlige kollegaer har også flere gange konfronteret vedkommende med hans upassende opførsel.

En enkelt gang var der en kvindelig kollega, som klagede til ledelsen over vedkommendes upassende opførsel. Det resulterede i en kollektiv undskyldning på et tegnestuemøde og et udsagn om, at vedkommende ikke længere ville indtage alkohol i arbejdsrelaterede sammenhænge. Det holdt ca. et par måneder. Kort tid efter blev personen udnævnt til partner i virksomheden.

11. Jeg har oplevet at blive masseret af en overordnet, mens jeg arbejdede.

12. I øvrigt har jeg ofte oplevet, at forskellige mandlige kollegaer giver mig uopfordrede skuldermassager.

13. Jeg er blevet raget på røven til en julefrokost af en overordnet. Jeg frøs, blev paf og vidste ikke, hvad jeg skulle sige. Efterfølgende ville jeg ønske, at jeg havde sagt fra, som jeg ellers har gjort med fremmede mænd, som gjorde det samme. Det, at det var min overordnede, gjorde, at jeg blev handlingslammet.

14. Efter otte måneder hos en ‘stor dansk arkitektvirksomhed’ var jeg til første julefrokost. ‘Ejeren’ tog mig på røven, da jeg gik forbi ham, vi havde talt med hinanden eller danset eller lignende forinden. Jeg blev så forbavset, at jeg ikke reagerede.

15. Har til en julefrokost fået stukket en hånd i skridtet af en chef, der tidligere på aftenen havde underholdt bordet detaljeret med de seksuelle ting, han ville gøre ved mig.

16. Jeg var piccoline på en stor, anerkendt dansk tegnestue, og sexisme var en stor del af den daglige jargon. Dog var der særligt en partner, som var slem og gjorde store tilnærmelser til mig på mange forskellige måder. Det var alment kendt, at han havde en grænseoverskridende adfærd over for det modsatte køn, men jeg oplevede, at stort set alle affejede hans grænseoverskridende adfærd, fordi han var en meget vellidt og dygtig arkitekt, og at det ofte blev undskyldt med, at ‘sådan var han bare’.

Han kontaktede mig mange gange uden for arbejdet – beskeder over Facebook, opkald midt om natten, ofte i fuld tilstand. Til fredagsbaren forsøgte han mange gange at kysse mig, på trods af at jeg sagde nej, og inviterede mig adskillige gange hjem til ham, midt om natten. Da jeg konfronterede ham med hans adfærd den efterfølgende mandag, lod han, som om han ikke kunne huske, hvad der var sket, fordi han havde været så beruset.

Han hentydede tit til mit sexliv/mig som seksuelt væsen, ofte under dække af en humoristisk tone, både når vi var på tomandshånd, og når andre var til stede.

Et af utallige eksempler kunne være, da han overhørte, at jeg spurgte ind til, hvad en af hans kolleger ‘ville have’ (af forplejning til et møde) i hans nærvær, hvortil han svarede, at nu kunne de jo slet ikke styre sig, og at tankerne kørte på fuld drøn i hans hovede om, hvad jeg nu kunne tilbyde seksuelt. Jeg vil minde om, at jeg var piccoline og han associeret partner. Han var 18 år ældre end mig. Jeg var allernederst i fødekæden, med en drøm om selv at blive arkitekt en dag. Magtforholdet kunne næsten ikke blive større. [forkortet]

Nedværdigende sprog: krop

17. Jeg er blevet bedt om have noget ‘pænt og nedringet’ på til en business development event.

18. Jeg har oplevet en partner på den tegnestue, jeg arbejder på, spørge min mandlige chef ved frokostbuffeten, om det er mig eller buffeten, han føler sig fristet af. Højt ud i rummet, så alle kunne høre det.

19. Kvindelig (og meget køn) ung piccoline har til opgave at gå rundt på hele tegnestuen og dele spritklude i en lille kvadratisk emballage ud. Mandlig midaldrende medarbejder samler den op, og siger grinende: “Hva’, *navn*, er det et kondom til mig?”

20. På en arbejdsrejse spurgte en partner fra tegnestuen, om han ikke skulle gå med på mit værelse og lyne min kjole ned efter en lang arbejdsdag.

21. Allerede på min første arbejdsdag fik jeg en forsmag på, hvad jeg havde i vente. Vi skulle besøge samarbejdspartnere, og jeg blev præsenteret med ordene “Det her er så min eskortpige”. Senere, en anden gang, hvor vi havde fællesspisning på tegnestuen, kaldte han mig for “malkeko” over for alle mine kolleger, ligesom han indimellem løbende kommenterede, hvordan min røv så ud. [forkortet]

22. Personlig oplevelse til julefrokost: Kun 30 min. efter ankomst (så alkohol var ikke en del af undskyldningen) fik jeg at vide af den administrerende direktør, at jeg så slutty ud.

23. Til kritik på arkitektskolen sagde afdelingens professor, at han håbede, at hendes projekt var lige så stramt som hendes kjole. Det var foran hele klassen og vores timelærere, men ingen sagde noget.

24. Jeg har siddet til et morgenmøde med både arkitekter, håndværkere og konstruktører og er blevet tilbudt et stykke kage. Jeg sagde nej tak og ville gå i gang med at præsentere materialet, som jeg havde forberedt til mødet. I stedet begyndte de andre om bordet (som alle var mænd) at diskutere, hvorfor jeg ikke ville have kage, og at jeg ellers godt kunne bruge det, for min krop var da lavet af “skind og ben”, “der var ikke meget på sidebenene der” osv. Alle, imens de kiggede på mig og min krop og grinede. Det var ikke det bedste udgangspunkt for mødet.

Nedværdigende sprog: Kvinde, kend din plads

25. En mandlig chef har til et møde bedt mig om at holde min mund og ikke lyde, som om jeg var en kælling i et ægteskabeligt skænderi, da jeg var fagligt uenig med ham i et spørgsmål stillet af en anden mødedeltager.

26. Vi sidder til morgenmøde og hilser (på engelsk) på vores nye kollega, som er en malaysisk kvinde, der er ph.d.-studerende. Så siger en mandlig kollega (på dansk) noget i stil med: “Nåda – jeg troede, hun var vores nye rengøringskone”, og griner. Jeg blev helt mundlam og fik ikke sagt fra. Det var der heller ikke andre, der gjorde…

27. Har oplevet min chef forklare samarbejdspartnere på møde, at kvinder jo ikke forstår matematik, da jeg havde lavet en fejl i kotering i snit.

28. Er i social sammenhæng blevet betroet af en partner i stor arkitektvirksomhed, at de bare så gerne ville have kvinder i ledelse, men at de bare ikke kunne finde kvinder, der var dygtige nok!

29. Jeg var startet i en virksomhedspraktik. Chefen havde en overordnet arrogant og upassende tone over for de ansatte, som bestod af 95% mænd. Han kunne bl.a. komme ind om morgenen og sige “hva’ så fuck-faces?”. Der blev spillet meget bordfodbold på tegnestuen i arbejdstiden, hvilket jeg, efter en uge, ikke havde deltaget så meget i. Det resulterede i, at førnævnte chef kom over til mig og den anden (nyansatte) kvindelige arkitekt og fortalte os, at “nu havde han taget en chance ved at ansætte to kvinder, så måtte vi også bevise, at vi kunne være en del af miljøet hos ham”! [forkortet]

30. En kollega har sagt til mig, at det er forkert, at rektor af arkitektskolen er en kvinde, fordi kvinder ikke hører hjemme i arkitektbranchen.

31. En mandlig kollega har fortalt mig, at han ikke mente, kvinder hørte hjemme i byggebranchen – og slet ikke på byggepladserne.

32. Min chef omtaler alt mit arbejde som “sødt”. F.eks.: “Jeg kan se, du har lavet en lille, fin plantegning”, eller “[Navn] har bygget en sød lille model i dag”. Jeg er færdiguddannet arkitekt med tre års erfaring og er projektleder på de opgaver, han omtaler.

33. Jeg blev, som den eneste kvinde på kontoret, ikke inviteret med på jagt i arbejdstiden. Min chef gik ud ad døren med kommentaren; “Det kunne være lækkert, hvis du havde noget aftensmad klar, når vi kom hjem.”

34. Som ung arkitekt reagerer jeg også tit på, hvordan kvindelige kollegaer bliver talt om. Den ene gang var det min kollega, der syntes, vores projektleder var en bitch, fordi han ikke fik de arbejdsopgaver, han ønskede. Jeg sagde til ham, at jeg synes, vores projektleder var dygtig og ikke ville høre ham tale om hende på den måde. [forkortet]

35. Jeg har oplevet, at en større sexisme-sag på arbejdspladsen, der havde resulteret i massiv mistrivsel blandt medarbejderne (kunne ses i APV), blev affejet af ledelsen som et uheldigt enkelttilfælde og opfulgt af en kommentar om, at “nu skal det heller ikke blive sådan, at vi ikke kan have kvinder på tegnestuen.”

Uddannelse

36. Jeg har i min studietid oplevet en fuld underviser på en studietur, der i detaljer fortalte en udvekslingsstuderende, hvor hun kunne finde hans hotelværelse, under grænseoverskridende nærkontakt.

37. Jeg har oplevet en mandlig underviser på arkitektskolen gøre subtile tilnærmelser, og da han blev afvist, var han efterfølgende utroligt hård og kritisk over for alt, hvad jeg lavede.

38. Jeg har bl.a. oplevet mandlige undervisere på arkitektskolen drikke sig fra sans og samling, og derefter optage videoer af mig og mine veninder danse til selvsamme fest.

39. En dag ved mit tegnebord kom en underviser fra et andet hold over og spurgte, om jeg ville stå croquismodel for ham hjemme hos ham. Jeg kiggede op og forstod ikke, hvad der skete, jeg troede, det var en dårlig joke. Det var det desværre ikke, og nogle uger efter kom han over til mit tegnebord og begyndte at råbe ad mig. Det eskalerede, da han mødte op til min bacheloreksamen, og han råbte og skreg, indtil at min vejleder brød grædende sammen og alt gik op i hat og briller. Jeg klagede over hændelsen og fik forklaret af institutlederen, at det tidligere var normalt, at de kvindelige studerende stod croquismodel for deres mandlige undervisere. [forkortet]

40. På en studietur lægger lektoren hånden på den studerendes lår, da de sidder tæt pakket i bilen. Den studerende siger fra prompte, men lektoren griner blot og bliver lidt fornærmet. Som om det bare var en spøg.

41. Har været del af en større klagesag mod underviser, hvor mange studerende stod sammen for at stoppe hans adfærd. Vi blev mødt af en ledelse, der ikke tog problemet alvorligt og ikke bakkede os op. På trods af flere konkrete eksempler på ubehagelige episoder med den pågældende underviser lod ledelsen ham fortsat undervise på skolen.

42. Mine daværende medstuderende blev truet med, “at de ikke havde en fremtid i arkitektbranchen”, fordi de sagde til en underviser, at det nok var på tide, at han tog hjem fra en fest, fordi han havde befamlet en kvindelig studerende og spurgt, om de ikke skulle tage hjem på hans hotel og have sex. Dette skete på en studietur, og det var langtfra et enestående tilfælde af dybt grænseoverskridende adfærd fra underviseren (han var kendt som en ‘klam type’). Da vi kom hjem, tog vi episoderne op med vores professor. Han affærdigede det og sagde, at underviseren “ikke mente noget med det”, og at han “kender ham og hans familie”. Vi klagede derfor til rektor. Det resulterede i, at underviseren var på orlov i et par måneder og kom tilbage, men på et andet institut. I dag er både professoren og underviseren stadig ansat på skolen, underviseren er lektor i dag.

43. Min mandlige underviser plejede af og til at holde sin hånd på mit lår, da han havde vejledning med mig. Det ville han ikke have gjort med en mandlig studerende. Jeg skiftede vejleder. [forkortet]

44. En medstuderende fra Arkitektskolen informerede skolens ledelse omkring en grænseoverskridende episode, hun havde oplevet med en underviser, hvorefter den studerende fik at vide, at “hun også burde/skulle tænke på underviserens familie og børn”. Sagt på en anden måde: Ledelsen kunne ikke bifalde denne anmeldelse af underviseren.

45. En fuld underviser, der kommer rundt på værelserne sent om aftenen på studietur, hvor han er pissefuld og leder efter “hende den lille svensker”.

46. Jeg klagede over en lærers upassende, krænkende og grænseoverskridende adfærd til Arkitektskolens øverste ledelse og oplevede efterfølgende hverken støtte fra skolens side eller fagforeningen, som jeg også kontaktede for at få hjælp og støtte til at håndtere sagen.

47. Jeg oplevede, efter at have klaget over en lærers krænkende seksuelle adfærd, at han spredte rygter om mig i branchen og påstod, at det var mig, der havde lagt op til ham, og at jeg bl.a. havde smurt ham ind i solcreme på en studietur. Påstande, der var usande, men som gjorde mig bange for, om de kunne have betydning for mine muligheder for at få job.

48. En underviser havde i løbet af en aften, med fællesspisning og efterfølgende fest, gjort tilnærmelser til en af mine kvindelige medstuderende. Denne medstuderende fortalte mig og et par andre, at det gjorde hende utryg. Jeg valgte at tage vores underviser til side for at forklare ham, at den kvindelige studerende ikke var tryg ved situationen. Dette resulterede i, at han endte med direkte at true mig med, at han ville ødelægge min fremtid på studiet. Vi klagede efterfølgende til skolen, dog uden at det fik konsekvenser, der, ifølge mig, stod mål med underviserens adfærd.

Diagrammer: Arbejdsgruppe bag underskriftindsamling