ANNONCE

Newgrange, Irland. Foto: viator.com, Wikimedia Commons
Leder af

Martin Keiding

Chefredaktør

Arkitekt MAA

Grafton Architects modtog 16/5 Velux Daylight Award i Dansk Arkitektur Center. Grundlæggerne af arkitektfirmaet, der også har modtaget Pritzker Prize i 2020, Yvonne Farrell og Shelley McNamara, kvitterede med 15 minutters forelæsning i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Den forelæsning kunne for min skyld godt have varet en time eller mere. De to arkitekter talte naturligt nok om dagslyset, ikke kun i deres egne arkitekturprojekter, som findes i mange lande, men også om helt grundlæggende og gamle principper for dagslyset som rumskabende arkitektonisk virkemiddel. Således begyndte McNamara med det 5200 år gamle bygningsanlæg Newgrange beliggende i Boyne Valley i Irland, som jo er de to arkitekters hjemland.

Man antager, at stenalderens bønder byggede anlægget for at markere vintersolhverv, tidspunktet på året, hvor mørket vender til lys. Ved solopgang trænger lyset dybt ind i bygningen gennem en portåbning og oplyser en søjlegang – i 17 minutter. Det er ceremonielt og nøje beregnet og bygget, således at det indre i dette tidsrum folder sig ud som et lysende tempel i mørket.

Arkitekturen fanger lyset, lyset skaber rummet – det er ældgammel viden, som vi i dag, sagde Yvonne Farrell, har glemt. Herefter gennemgik de to arkitekter enkelte udvalgte arbejder, som alle var tilpasset klimatiske og lysmæssige forhold.

Neurobiolog og professor emerita Anna Wirz-Justice blev tildelt The Daylight Award for Daylight Research ved samme anledning. Wirz-Justice forsker i dagslysets betydning for menneskets døgnrytme og for de sundhedsmæssige problemer, som følger af ikke at modtage og bruge dagslys i hverdagen. Arkitekterne ved meget om disse ting og bruger det i deres arbejde, forklarede neurobiologen, men nu har vi også de videnskabelige beviser for, hvordan lyset virker på mennesket. Tilsammen opnåede Wirz-Justice, Farrell og McNamara at holde fokus på den grundlæggende mening med arkitektur. Dagslys er sundt, gratis og bæredygtigt, men også arkitektens kunstneriske grundstof. MK

Leder af

Martin Keiding

Chefredaktør

Arkitekt MAA

Udgivelse

Lederen bringes første gang i Arkitekten 05/2022, der udkommer den 10. juni.

ANNONCE