ANNONCE

venedig_arkitkten_kredit_martin keiding
Den Danske Pavillion i Venedig (th.) (Carl Brummer,1932). Til venstre ses den Nordiske pavillon (Sverre Fehn, 1962). Foto: Albert Algreen-Petersen

Martin Keiding

Chefredaktør

Arkitekt MAA

Det er en god nyhed, at man slår et open call op om, hvem der skal være kurator på det danske bidrag til arkitekturbiennalen i Venedig i 2027. Sådan har man længe gjort det i flere andre landes pavilloner. Triennalen i Oslo har samme praksis, og nu har man så besluttet at indføre en lignende model i Danmark.

Der er ansøgningsfrist den 13. maj 2024. Herefter følger en ny runde, hvor udvalgte teams konkurrerer videre frem mod september 2024. Selvom tidsfristen er for kort, er det lange tilløb nok fornuftigt i forhold til, at processen er ny. I skrivende stund (12/4) mangler man endnu at besætte en jury. Fint, at parterne bag det hele, Kulturministeriet, Realdania og Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg i regi af DAC, holder sig diskret og ærefuldt i baggrunden (man mindes lidt for mange kedelige biennaleåbninger, hvor kuratoren kom sidst i talerækken).

Nye vinde blæser, ovenikøbet under overskriften Mod en ny arkitektur. Javel, den er vi jo altid på vej imod, i stigende grad ved at bygge den gamle om, men sloganet er inviterende og håbefuldt efter nogle dystopiske biennaleår, hvor arkitekturen har spillet andenviolin i den danske pavillon. Selv om Le Corbusiers bog jo hed ”Mod en arkitektur” er der en vinkel som antyder en forbindelse til funktionalismens pionerånd og optimisme. Jo tak, den tilgang kan vi godt bruge noget mere af.

Det kan naturligvis ske, at det åbne kald ender med en ny omgang arkitektur set udefra, og fred være med det. Men i betragtning af, at arkitekten Søren Pihlmann kuraterer det danske biennalebidrag i 2025, kan der måske være tale om en kursændring hos arrangørerne.

Arkitektur er arkitektur – og det kan vi sagtens være bekendt, ikke mindst på en arkitekturbiennale.

 

Tjek ind her:

https://dac.dk/open-call-biennale-2027/

Martin Keiding

Chefredaktør

Arkitekt MAA

.

ANNONCE