Bygningspræmiering

Arkitektforeningen opfordrer alle landets kommuner til at præmiere god arkitektur. Bygningspræmierings-ordningen skal fremme kvalitet i både nybyggeri og i vedligeholdelsen af den eksisterende bygningsmasse.

Odder Ny Kirkegårds kapel af Gjøde & Partnere Arkitekter, som fik Odder Kommunes bygningspris kategori A i 2019.

Bygningspræmiering er en pris for arkitekten og bygherren, men prisen er også til glæde for kommunen, da den er med til at støtte op om smukt byggeri til glæde og gavn for kvaliteten i bymiljøet og byens borgere.

Bedømmelsen

Bedømmelseskomiteen består normalt af borgmesteren eller formanden for Teknik- og miljøudvalget samt en række byrådsmedlemmer. Arkitektforeningen udpeger efter kommunens ønsker 1 eller to arkitekter, hvis opgave det er, på en professionel måde at vurdere og rådgive den øvrige komités medlemmer om de indstillede projekter. Kommunen administrerer selv ordningen, tager stilling til eventuel honorering og niveau for afholdelsen af udgifter i forbindelse med de af Arkitektforeningen udpegede repræsentanter. Bedømmelseskomiteen mødes normalt 2 – 3 gange om året inklusive festligholdelsen.

Præmien

Påskønnelsen fra kommunen kan være en pengepræmie, men er i de fleste tilfælde en lille bronzeplade som kommunen selv har fået udfærdiget. Bronzepladen viser normalt kommunens byvåben med en indgraveret tekst, f.eks. “Præmieret af Randers kommune” samt årstal. Med bronzepladen følger normalt 2 indrammede diplomer, et til bygherren og et til arkitekten.

Festligholdelsen

Mange kommuner har valgt at offentliggøre Bygningspræmieringen på Arkitekturens dag, som finder sted den første mandag i oktober hvert år, og endnu flere kommuner benytter det som en lejlighed til at lave andre aktiviteter om arkitektur, f.eks foredrag, udstillinger og byvandringer evt. i samarbejde med private eller offentlige institutioner.

Hvad kan præmieres

Arkitektforeningen har udarbejdet et forslag til vejledende vedtægter for præmiering. Vedtægterne kan downloades her

Kommuner med bygningspræmiering

En række kommuner præmierer allerede god arkitektur. Nedenfor kan du se, hvilke samt hvilke medlemmer der er udpeget af Arkitektforeningen i de enkelte kommuner.

Efter byens navn er angivet etableringsåret, såfremt det kendes samt de arkitekter, Arkitektforeningen har udpeget som repræsentanter i den kommunale bedømmelseskomité.

Bygningpræmieringsordning efter kommunesammenlægningen 2007

Odense, siden 1910

Randers, siden 2001
Langå, Nørhalds, Purhus, Sønderhald Vest, Havndal området og Randers

herunder Fonden til bevarelse af gamle bygninger i Randers Kommune.

Rebild, siden 2002
Nørager, Skørping og Støvring