Seminar: Indeklima og solafskærmning i (fredede) dagslysmuseer- og bygninger. Hvordan?

Glyptoteket inviterer hermed museer og kulturinstitutioner, rådgivere indenfor fredede og bevaringsværdige bygninger og myndigheder m.fl. til et vidensdelingsseminar, der stiller skarpt på restaurering og bevaring af (museums)bygninger, hvor der er behov for at klimatisere områder, og hvor dagslys er en afgørende kvalitet æstetisk såvel som funktionelt.

Foto: Ny Carlsberg Glyptotek

Tidspunkt:

21.03.2022 Kl. 12.30 - 16.30

Sted:

Ny Carlsberg Glyptotek

Arrangeret af:

Glyptoteket

I maj 2020 indledte Glyptoteket efter et længere konkurrenceforløb et samarbejde med Rambøll og Rørbæk & Møller Arkitekter som totalrådgiverteam på et omfattende indeklimaprojekt i de fredede bygninger på Dantes Plads i København. Projektet skal løses med afsæt i en række uomgængelige problemstillinger:

  • Hvordan forbedrer man vilkårene for kunsten, så museets kostbare kunstsamlinger bevares for eftertiden?
  • Hvordan kan en ældre og fredet bygning opnå internationale standarder for krav til museers indeklima?
  • Hvordan kan man klimatisere museet uden at ødelægge museets æstetiske kvaliteter og fredningsværdier?
  • Hvordan sikrer man unikke arkitektoniske værdier i de mange glasoverdækkede rum og sale, der giver et filtreret og diffust lysindfald med store partier med ovenlysvinduer, samtidig med at man opfylder et behov for at reducere de store mængder lys, der nedbryder kunstværkerne, og medfører store udsving i temperatur og luftfugtighed, der både er til skade for kunsten, gæster og ansatte?
  • Hvordan sikrer man, at arkitekturen og kunsten opleves som en naturlig del af døgnets og årstidernes skiftende belysninger, selvom dagslyset skal reduceres for at opnå det ønskede indeklima?
  • Hvordan kan man samprogrammere et komplekst indeklimaprojekt med opgaver vedr. restaurering og tilbageføringer, opdatering af installationer og sikring (el, brand og tyveri)?
  • Hvordan opnår man en langsigtet løsning i høj kvalitet, der tilgodeser målsætninger om klima, bæredygtighed og ønsket om at opnå en grøn profil?

Der foreligger nu et omfattende byggeprogram, som udgør et vigtigt baggrundsmateriale for museets samlede projekt ”Bæredygtig fremtidssikring af Ny Carlsberg Glyptotek”, der skal løse dette kompleks af opgaver vedr. indeklima, restaurering, sikring etc. Glyptoteket blev stiftet af brygger Carl Jacobsen (1842-1914) og er opført i flere omgange: Vilhelm Dahlerups museumsbygning til franske og danske skulptursamlinger (1897) og hans Vinterhave med kuppel (1906), Hack Kampmanns bygning til samlinger af bl.a. græsk, romersk og ægyptisk antik kunst (1906) og senest Henning Larsens bygning i 1996, der i dag bruges til skiftende særudstillinger. Glyptoteket blev fredet i 1982, og byggeprojekterne vedrører alle bygninger, der i alt udgør 25.000 m2.

Mange museer i ind- og udland står ofte overfor den samme problematik i forbindelse med restaureringer og installering af indeklimaanlæg. Derfor afholder Glyptoteket nu et seminar med henblik på at dele viden, erfaring og data, der er høstet gennem flere års bekostelige og grundige tekniske undersøgelser, analyser, forsøg, studierejser mv. Seminaret vil have særligt fokus på solafskærmning, som er den største udfordring i forhold til både at opnå et stabilt og bæredygtigt indeklima og tilgodese museets fredningsværdier og funktionalitet som dagslysmuseum.

Mød projektrådgiverne, producenter inden for glas og mekanisk og højteknologisk solafskærmning samt museets ledelse, der stiller viden og erfaringer til rådighed med særligt fokus på solafskærmning. Museet udgiver også en vidensdelingsrapport, der er udarbejdet af Anne Lene Jørgensen, Varmings Tegnestue, der er en af Glyptotekets bygherrerådgivere vedr. bygningssyn, restaurering og indeklimaprojektet.

Rapporten kan rekvireres fra den 1. juni 2022.

Ny Carlsbergfondet har støttet konkurrence og hele byggeprogramfasen. Læs mere på: https://mailchi.mp/glyptoteket/indeklima

Seminar og rapport er desuden støttet af Slots- og Kulturstyrelsen

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +