Årskonference: NYT GAMMELT – transformation, renovering og en ny æstetik

Transformation og renovering er nøglen til mere bæredygtig arkitektur, men hvad betyder nødvendighedens princip for fremtidens æstetik? Til Arkitektforeningens årskonference stiller vi skarpt på nogle af de gode eksempler og undersøger, hvor vi er på vej hen.

Arbejdermuseets nyrestaurerede festsal er ramme om Arkitektforeningens årskonference 2022. Restaureringen er gennemført af Lundgaard & Tranberg. Foto: Adam Mørk.

Tidspunkt:

Den 11. maj 2022, kl. 12.30-17:00

Sted:

Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København K

Arrangeret af:

Arkitektforeningen

Kontakt

Bent Outzen

Politisk konsulent

bo@arkitektforeningen.dk

Man byggede et nyt samfund. Helt bogstaveligt. Byggeriet boomede i efterkrigstiden og helt frem til 1970erne, og skoler, hospitaler, idrætsanlæg, rådhuse, alderdomshjem og retsbygninger skulle for altid ændre ansigt. I perioden blev der både skabt nøgterne anonyme byggerier og boliger og ikoniske arkitektoniske værker, og begge dele er her endnu som vidnesbyrd om en tid, hvor konturerne af velfærdssamfundet for alvor tog form.

I dag står meget af efterkrigstidens byggeri og resultatet af 1960ernes byggeboom over for at blive revet ned for at give plads til nyt byggeri og i takt med, at nye ønsker til funktioner og skærpede energikrav trænger sig på. Men nedrivning for at bygge nyt harmonerer dårligt med den grønne omstilling. Skal bygninger blive mere bæredygtige, er de nødt til at have et længere liv, og det gælder både for de bygninger, som har åbenlyse arkitektoniske kvaliteter, men også for alle dem, der ikke har.

Til Arkitektforeningens årskonference den 11. maj ser vi nærmere på, hvordan vi konkret arbejder med at transformere og skabe nye formål for efterkrigstidens og velfærdssamfundets arkitektur.

Du kan møde og mingle med kollegaer på tværs af faget, høre om konkrete cases og være med til at debattere, hvordan vi bevarer og genanvender eksisterende bygninger. Både for at skabe en mere bæredygtig verden, men også for at sikre væsentlig arkitektur for eftertiden.

Dagens program

Del 1: Velkommen

Kl. 12.30: Dørene åbner
Ankomst og let frokost

Kl. 13.00: Velkommen v/Johnny Svendborg, formand for Arkitektforeningen og ejer af Svendborg Architects

NYT GAMMELT v/chefredaktør for Arkitekten og dagens moderator Martin Keiding
Transformation og renovering er nøglen til et øget fokus på bæredygtighed og en ny æstetik. Dagens tema foldes ud.

Tæt på restaureringen af Arbejdermuseet v/arkitekt MAA og partner Signe Baadsgaard, Lundgaard & Tranberg
Arbejdermuseet kunne i efteråret 2021 fejre 150-året for arbejderbevægelsen med en gennemrestaureret festsal fra 1879. Signe Baadsgaard fortæller om restaureringen. Om visionerne bag, om de arkitektoniske valg, de historiske detaljer og de mange overraskelser, som arkitekterne, sammen med konservatorer og håndværkere, måtte forholde sig til undervejs.

Del 2: Udfordringer, muligheder og strategier for bevaring

Thoravej 29 – en bygning, der genanvender sig selv? v/arkitekt MAA Søren Pihlmann, Pihlmann Architects
Udviklingen af Art Hub og Bikubenfondens nye hovedkvarter i Københavns nordvestkvarter bygger på en kompromisløs tilgang til genbrug, hvor alt, hvad der kan bruges igen, skal bruges igen – selv plastikvinduerne. Søren Pihlmann fortæller om projektet.

Hvad stiller vi op med efterkrigstidens arkitektur og velfærdsarkitekturen? v/forfatter, forsker og formidler Jannie Rosenberg Bendsen og arkitekt MAA og partner Lars Juel Thiis, Cubo
Efterkrigstidens arkitektur og velfærdsarkitekturen står foran renovering og transformation. Men hvordan skal vi forholde os til denne type arkitektur som arkitekter? Og hvilke kvaliteter skal vi tage med videre?

Hvad er strategien for bevaring af den nyere arkitektur? v/arkitekt MAA og enhedschef Merete Lind Mikkelsen, Slots- og Kulturstyrelsen
Med udgangspunkt i Ringbo-sagen fortæller Merete Lind Mikkelsen om Slots- og Kulturstyrelsens overvejelser over fremtidens fredninger. Hvad kan, og hvad skal, bevares for fremtiden – og med hvilke redskaber? Og hvordan bevarer og udvikler man bygninger, der ikke er bygget til at gå ind i fremtiden?

Del 3: Bæredygtig transformation og renovering

Arkitekturens plads i samfundet v/kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Med en national arkitekturpolitik ønsker regeringen at sætte en ny retning for arkitekturen, og den almene sektor, bæredygtigt byggeri og velfungerende bymidter og landsbyer er i fokus. Ane Halsboe-Jørgensen præsenterer visionerne

UDSYN 22: Prisoverrækkelse
Årets prisopgave sætter fokus på, hvordan arkitektfaget kan bidrage til en udvikling mod en absolut bæredygtig fremtid? Kan vi planlægge os til fremtidens byer, eller skal der en ny tilgang til? Vinderprojektet præsenteres.

DTU – Bygning 116: Renovering af DTUs smukkeste bygning v/arkitekt MAA Peter Villaume, Rørbæk og Møller Arkitekter 
Bygning 116 er ikke kun DTU’s største, men anses også for at være den smukkeste auditoriebygning. Den er tegnet af Eva og Nils Koppel som én af i alt syv specialbygninger på Lyngby Campus og blev indviet i 1974. Med en større renovering er bygningens særlige arkitektur bevaret, og samtidig er der skabt bedre rammer læring med lige fokus på formelle og uformelle læringsmiljøer. Peter Villaume fortæller om projektet.

Kunst og arkitektur på DTU v/billedkunstner Malene Bach
I Bygning 116 på DTU spiller lys og farver en fremtrædende rolle. Med afsæt i projektet fortæller Malene Bach om, hvordan vi tænker kunsten med ind i arkitekturen og skaber synergi mellem kunst og arkitektur.

Kl. 17.15: Vin og snacks

Pris
Konferencen (inkl. frokost og drikkevarer) er gratis for medlemmer af Arkitektforeningen. Pris for øvrige er 2.500 kr. Tilmeldingsfrist er den 1. maj. Husk at melde afbud, hvis du bliver forhindret. Vi opkræver no show gebyr på 250 kr. ved afbud senere end den 9. maj.

 

Kontakt

Bent Outzen

Politisk konsulent

bo@arkitektforeningen.dk

The Hive – Bikubenfonden og Art Hubs kommende hovedkvarter i København NV. Til årskonferencen fortæller arkitekt MAA Søren Pihlmann om transformationsprojektet, der har en konsekvent og ny tilgang til genanvendelse., og hvor alt, der kan bruges igen, SKAL bruges igen. Visualisering: Pihlmann Architects
Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +