Bo Bedre med Vandkunsten

I anledning af Tegnestuen Vandkunsten kan fejre 50 års jubilæum viser Utzon Center i Aalborg stor udstilling med værker og ideer fra tegnestuen. Udstillingen kan opleves frem til februar 2021.

Foto: Melissa Ørnstrup

Tidspunkt:

30.05.2020 - 28.02.2021

Arrangeret af:

Vandkunsten, Dansk Arkitektur Center og Utzon Center

Sted:

Utzon Center, Slotspladsen 4, 9000 Aalborg

Tegnestuen Vandkunsten fylder 50 år, men deres budskab er mere aktuelt end nogensinde. Vi skal bo bedre. På mindre plads. Mere bæredygtigt. Og så skal vi lade naturen flytte ind i boligen.

Året 1970 var en tid, hvor håret var langt og bukserne brede. Der var rødstrømper, hippier og unge, som flyttede i kollektiver. Og det var Gasolin og Steppeulvene, som drejede rundt på grammofonen.

Det var også her, at vi begyndte at drømme om en grønnere arkitektur og kollektiver, fællesbyg, fællesmiddage og genbrug. Og hvor Tegnestuen Vandkunsten blev til.

Siden da har Vandkunsten markeret sig som nogle af de mest markante arkitekter i Danmark, og nu får tegnestuen sin egen udstilling på Utzon Center. Deres budskab er mere aktuelt end nogensinde.

Død over plæneklipperen

Vandkunsten mener, at vi skal bo bedre og mere bæredygtigt og grønt. Det har de kæmpet for siden grundlæggelsen i 1970. Og her fem årtier senere, hvor vi står i en tid med voksende klimakrise, rækker deres budskab og arbejde ind i fremtidens udfordringer.

De mener, at plæneklipperen skal dø. Du skal smide den ud. Få enggræs på plænen og lad det vokse. I det hele taget skal naturen flytte ind i vores huse, haver og byer.

Mennesker er ikke perfekte. Det behøver huse heller ikke at være. Så du skal lære at se skønheden i det brugte. I skrammer, revner og fedtpletter.

Vandkunsten mener, at vi i fremtiden skal bo på mindre plads. De store huse er med til at ødelægge klimaet og er spild af ressourcer. For ja, din bolig kan redde verden, mener de.
Så i fremtiden skal en familie på tre-fire personer bo på 37 kvadratmeter. Kunne du gøre det?

Det spørgsmål kan du forhåbentligt svare på, når du har besøgt Bo Bedre med Vandkunsten.

Danmarks hyggeligste udstilling

I udstillingen kommer du ind i Vandkunstens verden. Du møder arkitekter, der insisterer på absolut bæredygtighed, total fællesskab og radikal skønhed i mødet med en verden under hastig forandring.

Vandkunsten arbejde spænder vidt. De har lavet minimalboliger og bofælleskaber. Og de helt store og omfattende byplaner. Men fælles for alle projekterne er, at de vil have os til bo bedre. At vi genfinder glæden og i fællesskab kommer til at bo bedre i vores huse, kvarterer, bydele og i verden i det hele taget.

På udstillingen oplever du en lille by med grønne pladser. Der er et helt hus på 37 kvadratmeter. Og det er indrettet præcist, som Vandkunsten mener, at vi skal bo.

Der er også drivhus, høns, fælleshus, legeplads og tegnestue. Det er et lille samfund og en by, som lever.

Med masser af træ som i sommerhuset. Her er tagterasser og kulørte lamper under digitale trækroner, der giver dig lyst til at tage en blunder i hængekøjen. Og her er alvor. For udstillingen handler om, hvordan vi kan bo bedre. Både nu og i fremtiden.

Om udstillingen

Udstillingen er skabt i samarbejde mellem Vandkunsten, Dansk Arkitektur Center og Utzon Center og med bidrag fra Bo Bedre. 

Udstillingen vises med støtte fra Realdania og er en del af Utzon Centers udstillingsrække ‘I Arkitektens Verden’, hvor toneangivende arkitekter skaber arkitektoniske helhedsbilleder, der afspejler deres virke nu og i fremtiden. Udstillingsrækken begyndte i 2018 med Reiulf Ramstad Architects.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +