Byen på tegnebordet

Københavns Museum inviterer ind i maskinrummet hos dem, der over en 100 år lang periode tegnede konturerne af den hovedstad, vi kender i dag: Få historien om bl.a. Den Hvide Kødby og Lynetten, se de flotte arkitekturtegninger og fotos af det gamle København – og af byen lige nu. Udstillingen kan ses frem til 14.11.2021.

Tidspunkt:

21.04. - 14.11.2021

Arrangeret af:

Københavns Museum

Sted:

Københavns Museum, Vester Voldgade, København K

Det er lidt af en skattekiste, som Københavns Museum trækker på i den nye udstilling: Et helt særligt arkiv under Stadsarkivet, der består af ikke mindre end 180.000 arkitekttegninger af københavnske byggerier. I en periode på lidt over 100 år (1886-1998), havde Københavns Kommune landets største tegnestue, Stadsarkitektens Tegnestue. Her stod en større gruppe medarbejdere for at tegne en lang række kommunale bygninger, lige fra skoler og boliger til gadebelysning, gadeinventar og tekniske bygninger. Den gamle stadsarkitekt Otto Käszner nåede at samlede en gruppe med særlig indsigt i samlingen, som har hjulpet med at finde det bedste frem fra gemmerne. Fra februar 2021 viser Københavns Museum noget af det mest spændende frem.

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) er forventningsfuld:

”Tænk, at vi nu på Københavns Museums udstilling får et vist et udvalg af de mange hundrede tusinder tegninger af byens bygninger – som aldrig har været vist offentligt frem før – og kommer tættere på deres historie, kan beundre de rette linjer eller dvæle ved en finurlig detalje” siger hun og uddyber:

”Til daglig tænker vi måske ikke det store over de arkitektoniske overvejelser, der ligger bag vores smukke hovedstad. Men det får vi nu en særlig anledning til at blive klogere på. Og i en tid, hvor vi gerne skal skabe en endnu bedre og mere bæredygtig byudvikling bliver det inspirerende også at opleve, hvilke tanker man gjorde sig før i tiden.”

Bygningerne – og menneskerne bag

Udstillingen viser aldrig før udstillede originale tegninger, mens historiske fotos er hentet frem fra museets samlinger. Alt dette står side om side med fotografen Jens Markus Lindhes nyeste fotos af byen og bygningerne.

Københavns Museum følger en række bygninger, der bliver opført, får tilbygninger og bliver revet ned igen alt imens stilarterne skifter fra rig brug af ornamentik til rette linjer. Den store tilvandring fra land til by og ny teknologi i perioden ændrer arkitekturen og brugen af byens huse. På udstillingen får du indblik i tankerne bag, ser tegningerne til, og hører oplevelsen af dem, der skabte husene, dem der brugte dem og dem, der stadig bruger dem. Eksempelvis fortæller en elev levende om sin skolegang i 1940’erne på Rådmandsskolen, hvor drenge og piger gik hver for sig.

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +