Den blandede by – hvordan kommer vi videre?

Trods mange års fokus på at skabe mangfoldige by og boligområder, er det kun få steder, det lykkes på den lange bane. Derfor stiller FORUM for Arkitektur skarpt på de erfaringer, vi har i dag og diskuterer på tværs af faggrupper, hvad vi kan lære af succeserne såvel som af de steder, hvor det ikke er lykkedes. Vi ser på, hvilke redskaber vi egentlig har til at indfri visionen om den blandede by – og hvor vi møder muren?

Musicon vandt Blandet By-prisen i 2022. Til næste FORUM-arrangement deler plan- og udviklingschef, Vilfred Hvid ud af erfaringerne fra Roskilde Kommunes arbejde med den blandede by. Foto: Landsbyggefonden

Tidspunkt:

27.11.2023 kl. 12:00 - 17:00

Sted:

Valencia, Vesterbrogade 32, 1620 København V

Arrangeret af:

Arkitektforeningen

Pris:

Gratis for FORUM-medlemmer
Gratis for MAA
Gratis for Studerendemedlem af Arkitektforeningen
1.000 kr. for Ikke-medlem

Tilmelding ikke længere muligt

Mie Dyreberg Haldrup

(+45) 2886 9844

mh@arkitektforeningen.dk

Langt de fleste af landets kommuner har formuleret en vision i deres kommuneplan om den blandede by: Byen skal være mangfoldig, der skal være plads til alle, vi skal kunne mødes på tværs, der skal være boliger til alle indkomster osv. Der er i høj grad enighed om, at en blandet by er målet, men definitionerne heraf er mange, og der er meget forskellige holdninger til hvilke værktøjer, der skal anvendes for at nå i mål.

Men selvom visionen om den blandende by snart har stået højt på dagsordenen længe, ser vi den modsatte udvikling i samfundet: Folk med samme kulturelle og indkomstmæssige baggrund bosætter sig sammen og søger mod de samme fællesskaber – både inden for de større byer og mellem land og by.

Så hvordan kan vi sikre os, at idéen om den blandede by ikke bare bliver en floskel, som reelt ikke gør en forskel?

Kom med når FORUM for Arkitektur mødes og diskuterer den blandede by. Lær af processerne og erfaringerne fra et bredt udsnit af branchen.

Du får indblik i, hvilke redskaber, der egentlig er, og hvilken skala, det giver mening at arbejde på. Hvornår er byen egentlig blandet – og hvorfor er det vigtigt? Hvad kan man inden for lovgivningen? Hvilke redskaber rummer den almene sektor? Er der plads til kunstnerne i fremtidens by? Og kan boligsocialt arbejde overhovedet ændre den sociale arv?

Hvem kan du møde?

Til at svare på de spørgsmål har vi inviteret tidligere direktør for Byplanlaboratoriet, Ellen Højgaard, til at give en status på, hvordan det står til rundt omkring i kommunerne. Herefter deler plan- og udviklingschef, Vilfred Hvid, erfaringer fra Roskilde Kommunes arbejde med den blandede by. Roskilde Kommune har været nomineret til Blandet By Prisen med hele to byområder: Slagteriet og Musicon. Musicon vandt prisen i 2022. Efterfølgende fortæller driftsdirektør, Steen Birkedal, fra Landsbyggefonden med udgangspunkt i Axelborg i Horsens, hvordan blandingen af og interaktioner imellem forskellige generationer i vores boligkvarterer kan være en af løsningerne på samfundet helt store demografiske udfordringer.

I løbet af dagen kan du også se frem til at sætte dig selv i spil og blive klogere på både tema og branchens mange fagligheder gennem en workshop udviklet og faciliteret af Mette Prag fra PLADS. På Workshoppen får du mulighed for at reflektere over dagens oplæg i forhold til dit eget arbejde og udfordringer og dele dem med de andre deltagere. Der bliver også god tid til at møde og mingle med kollegaer på tværs af faget undervejs.

Dagen afsluttes med panelsnak modereret af Marie Stender fra AAU BUILD.

Paneldeltagerne vil blandt andet svare på, hvor er de gode og dårlige eksempler på den blandede by er? Hvad der skal blandes og i hvilken skala? Og om vi nødvendigvis kommer hinanden ved, blot fordi vi bor tæt på hinanden, eller hvad skal der til?

Se det samlede program herunder.

Program

  • 12.00:  Ankomst, sandwich og en snak med netværket
  • 12.30: Velkommen v. Arendse Noes, programleder for FORUM
  • 12.40:  Indflyvning v. Ellen Højgaard Jensen, kulturgeograf, ekstern lektor hos Det Kongelige Akademi og fhv. direktør hos Dansk Byplanlaboratorium
  • 13.15: Oplæg v. Vilfred Hvid, plan- og udviklingschef hos Roskilde Kommune
  • 13.45: Pause
  • 14.05: Oplæg v. driftsdirektør Steen Birkedal, Landsbyggefonden
  • 14.35: Workshop v. PLADS/Mette Prag
  • 15.10: Pause og kage
  • 15.30: Panelsnak v. moderator Marie Stender
  • 16.30: Fortsæt snakken over et glas
  • 17.00: Tak for i dag

Panelet består af

  • Kristian Nagel Delica, lektor og studieleder på By & Plan, Roskilde Universitet
  • Anne-Mette Hjøllund, arkitekt MAA og seniorrådgiver i BARK Rådgivning
  • Vilfred Hvid, plan- og udviklingschef hos Roskilde Kommune

Moderator: Marie Stender, Seniorforsker, Antropolog, Ph.d., BUILD Aalborg Universitet.

Alle studerende, som ikke er stud MAA’er, kan deltage for 200 kr. Send en mail til Arendse Noes, hvis du vil tilmelde dig som studerende: ARN@arkitektforeningen.dk.

 

Mie Dyreberg Haldrup

(+45) 2886 9844

mh@arkitektforeningen.dk

Bliv en del af Arkitektforeningens tværfaglige netværk

Kender du FORUM for Arkitektur?

For dig, som arbejder professionelt med arkitektur samt by- og landskabsplanlægning. Som en del af FORUM for Arkitektur bliver du en del af et tværfagligt fællesskab, og du får adgang til en lang række af Arkitektforeningens tilbud og aktiviteter.

Læs mere
Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +