Aware

Dansk Arkitektur Center byder på sanselig udstillingsåbning af Aware. En udstilling der inviterer ind i en totalinstallation om arkitekturens påvirkning af vores sanser og får dig til at udforske og reflektere over, hvordan du oplever forskellige rum. Udstillingen er skabt sammen med tegnestuen 3XN/GXN og kan ses hos DAC fra 21.04. til 15.09.2024.

AWARW-Udstilling-DAC-3xN

Illustration fra dac.dk

Tidspunkt:

21.03.2024 kl. 17.00 – 21.00

Sted:

DAC, Bryghuspladsen 10, København K

Arrangeret af:

3XN / GXN i samarbejde med Dansk Arkitektur Center

Arkitektur kan skabe omsorgsfulde og beskyttende rammer, eller stimulere din nysgerrighed. Den kan invitere til, at du springer eller råber, bevæger dig hurtigt eller langsomt, til aktivitet eller passivitet. Udstillingen Aware inviterer dig til at udforske og reflektere over, hvordan du oplever forskellige rum.

Til udstillingsåbningen vil Mesmer fortolke to af udstillingens rum i deres eget lydunivers, som bl.a. består af lyde fra København og fra naturen.

Du kan også – inspireret af udstillingens spejlinstallation – skabe fine kaleidoskoper sammen med illustrator Stine Illum.

Program

17.00: Ankomst, velkomstdrinks og lydperformance af Mesmer

17.00-19.00: Lav dit eget kaleidoskop ved Stine Illum. Aktivitet for børn og voksne

17.30: Åbningstaler: Jacob Engel-Schmidt, Kulturminister, Kent Martinussen, Adm. Direktør DAC og Kim Herforth Nielsen, Kreativ direktør og partner 3XN

18.00: Koncert med Mesmer ved trappen / spejlene

21.00: Tak for i aften

Om Mesmer

Mesmer består af Emil Jensen, Victor Dybbroe og Anders Filipsen. De bruger reallyde fra København, der undersøger mødet mellem naturen og byens rum. Du kan smuglytte til deres seneste plade Terrain Vague her.

Om Stine Illum

Stine Illum er uddannet illustrator fra Danmarks Designskole og tegner illustrationer til bøger, blade og magasiner. Hun har lang erfaring med at afvikle kreative workshops af forskellig art.

Om udstillingen Aware

Bliv omsluttet og opslugt af en bølgende trækokon, en uendelig trappe og kalejdoskopiske spejlvægge

I Aware kommer man indenfor i en verden, hvor man ikke behøver at være ekspert for at nyde og forstå. Her handler det om at bruge sanserne: Føle påvirkningen og forskellen, når man bevæger sig langsomt eller hurtigt, lukker øjnene, eller blot stopper op et øjeblik.

Fra det øjeblik man træder ind, bliver man på skift omsluttet af seks store, unikke in-stallationer, der taler til vores følelser. Udforsk, hvordan bygninger og rum kan vække forskellige følelser i os. Oplev, hvordan en trappe ikke kun forbinder forskellige niveauer, men også skaber et møde mellem dem, der besøger udstillingen på samme tid som én selv.

Prøv også, hvordan det er at være omfavnet af en bølgende trækokon, der både beroliger og beskytter. Eller tag ophold foran store kalejdoskopiske spejlvægge, der forvandler beskuerens spejlbillede og omgivelserne til prismelignende mønstre. Det giver en ny indsigt i, hvordan vi opfatter os selv og verden omkring os. Og mulighed for gæsterne til at tale med hinanden, om det de oplever samt møde arkitekturen på en ny måde.

Udstillingens sidste del taler til behovet for at forstå, hvordan adfærdsdesign anvendes i praksis for at skabe bedre rammer i vores samfund. Gennem konkrete eksempler viser Aware, hvordan arkitektur kan forme vores adfærd og skabe bedre samfundsmæssige rammer. Det handler om mere end bygninger; det handler om at skabe miljøer, der fremmer velvære og positive interaktioner mellem mennesker.

Et holistisk blik på bæredygtighed

Det forventes, at verdensbefolkningen vil udvide sig fra 8 til 10 milliarder inden 2050, hvoraf 70% vil bo i byer. Byggeriet og vores bygninger står globalt for omkring 40% af de årlige CO2-udledninger. Derfor står vi over for modstridende dilemmaer: hvordan rummer vi en voksende befolkning på en ansvarlig måde, når vi også ved, at vores jordklode har brug for, at vi bygger mindre?

Vi lever i en tid med markant flere forventninger og krav om bæredygtighed som et fundamentalt, indbygget ansvar i arkitekturen. For mange er bæredygtig arkitektur en bestemt type arkitektur med et specifikt udseende og et målbart aftryk. Bæredygtighed handler også om evnen til at holde over tid, hvilket igen bl.a. er afhængigt af, hvordan vi mennesker trives med arkitekturen.

»For at et rum kan blive ved med at fungere og blive elsket, er det vigtigt at forstå, hvordan vi er forbundet med det, hvordan det påvirker os, og hvordan det får os til at føle» forklarer Kim Herforth Nielsen, grundlægger af 3XN.

»I Danmark og i hele Skandinavien er der en meget stærk ansvarsfølelse for det kollektive. Dette ansvar drejer sig også om trivsel – at vores samfund og rum skal nære, støtte og facilitere god livskvalitet for alle. For at arkitekturen skal bidrage positivt til vores trivsel, skal vi forstå dens kerne: hvad er vores forhold til arkitektur, hvad gør den ved os?» siger Kasper Riisholt, programchef kultur i Dansk Arkitektur Center.

Støttet af

Udstillingen er støttet af Realdania, Knud Højgaards Fond, Beckett Fonden, Ole Kirks Fond, Statens Kunstfond og Nationalbankens Jubilæumsfond.

Tak til:

Arup
iGuzzini
Kvadrat

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +