Klik for at kopiere
https://arkitektforeningen.dk/nyheder/guidebogen-modtager-baeredygtighedspris/
Vores gode kolleager har vundet prisen 'Det Bæredygtige Element SAMARBEJDET' for bogen”A guide to Danish Architecture. Towards the UN Sustainable Development Goals”. De modtog prisen for et omfattende og imponerende samarbejde, som har motivieret og engageret lokale aktører i hele landet. Kæmpe tillykke til jer og alle involverede aktører i guidebogen.
Det Bæredygtige Element hædrer dem, der gør en bæredygtig forskel i byggebranchen og som har medvirket til at gøre byggebranchen grønnere. Prisen blev overrakt af urbanist Niels Bjørn, som roste guiden for at være et langt inspirationskatalog af værktøjer, løsninger og hele projekter. I 2023 er der særligt fokus på ‘Det Regenerative Byggeri’, og det lægges der vægt på i uddelingen af priserne. Prisen er et samarbejde mellem WE BUILD DENMARK og Building Green.
Prisen blev uddelt Building Green i Forum, hvor vi også var tilstede med debatter om regenerativt byggeri radikal tranformation.
Her havde Natalie Mossin havde sat Søren Nielsen, Vandkunsten, og Søren Pihlmann fra Pihlmann Architects i stævne for en samtale, om hvordan vi skaber byggeri, som giver mere tilbage, end det tager – og hvilke konsekvenser tankerne om det regenerative byggeri får det for arkitekturen. Deres hovedpointer var, at ingen flytter ind i et hus alene fordi, det har et lavt klima-aftryk. Det bæredygtige byggeri skal være godt at bo og opholde sig i – folk skal elske det for at efterspørge det. Paneldeltagerne talte også for, at byggeriet og byerne skal brede sig mindre – når vi river ned ude på landet, så skal vi bruge materialerne i byerne og give pladsen tilbage til naturen.
Udviklingschef Dorte Sibast modererede en samtale om ”radikal” transformation og havde inviteret Charlie Stenberg, Thøger Østberg og Søren Pihlmann med på scenen. Det blev en snak om visionerne for Bikubenfondens projekt på Thoravej i Københavns Nordvest-kvarter – et radikalt transformationsprojekt, hvor materialerne fra den eksisterende bygning skal genbruges, hvis det er teknisk muligt. Der er brug for nye samarbejder og åbenhed for at drive byggeprojekter på nye måder, lød én af hovedpointerne. Fremtiden går mod mere nænsomme ombygninger og renoveringer, arkitekter skal blive endnu bedre til at håndtere og gentænke eksisterende materialer og ikke mindst skal vi huske på, at også de mere jævne bygninger er kulturarv.
Sammen med @Det Kongelige Akademi var vi værter for en stand med fokus på The Copenhagen Lessons – 10 principper for hurtig og radikal forandring i det byggede miljø. Principperne udspringer af UIA Verdenskongressen for Arkitekter, og det var godt at tale med Building Greens mange deltagere om perspektiverne i at bringe dem ud i praksis.
Udover guidebogen modtog Anne Katrine Haarders også en Det Bæredygtige Element for at være årets ildsjæl, mens Nauticon løb med Løsningen – stort tillykke til modtagerne.