NYHED 29.03.23

Kan vi skabe en mere bæredygtig verden? Bliv arrangør på Arkitekturens Dag og vis hvordan

Årets tema for Arkitekturens Dag er verdensmål 11 "Bæredygtige byer og lokalsamfund". Nu inviterer Arkitektforeningen arkitekter, tegnestuer, kommuner, foreninger, fonde, kulturinstitutioner, virksomheder m.fl. til at byde ind med arrangementer, som viser, hvordan arkitekturen kan skabe en mere bæredygtig verden – og bidrage til at realisere FN's verdensmål.

Pakhuset Braunstein fungerer både som bryggeri og generator for byliv i det kommende byområde Køge Kyst. Bygningen ligger på kanten af havnen, men er opført, så den kan skilles ad igen og flyttes, når vandet stiger. Arkitekt: ADEPT. Foto: Morten Krogh

Kontakt

Katrine Østergaard Bang

Planfaglig konsulent

+45 30 85 90 14

kb@arkitektforeningen.dk

Indbydende studieboliger, som modvirker ensomhed og også er til at betale. En skole, der er indrettet med blik for, at børn er forskellige og lærer på forskellige måder. Kystsikring, som ikke bare er en hård mur eller et dige, men et grønt landskab, hvor man kan slappe af, lege og bevæge sig. Sådan lyder blot tre eksempler på, hvordan arkitekturen kan skabe et mere bæredygtigt samfund.

Overalt i Danmark har flere og flere arkitekter taget verdensmålene til sig. Nogle med fokus på social bæredygtighed, andre med blik for klimatilpasning og ansvarligt forbrug af ressourcer, og andre igen gør begge dele. Det er en bunden, men også en oplagt opgave for et fag og en branche, der bygger rammerne om det levede liv. Og en branche, som påvirker miljøet på flere niveauer og udleder enorme mængder CO2 – men samtidig er en del af løsningen.

Sådan lyder baggrunden for, at Arkitektforeningen i år har valgt verdensmål 11 ”Bæredygtige byer og lokalsamfund” som tema for Arkitekturens Dag. Dagen er international og årligt tilbagevendende festdag, dedikeret til at vise, opleve og diskutere arkitekturens betydning for vores liv og fremtid.

I Danmark holder Arkitektforeningen snor i begivenheden, og igen i år opfordrer vi hele branchen til at byde ind med arrangementer, debatindlæg og andre tiltag, som hjælper til at bringe arkitekturen øverst på samfundets dagsorden.

Teksten fortsætter længere nede.

Kontakt

Katrine Østergaard Bang

Planfaglig konsulent

+45 30 85 90 14

kb@arkitektforeningen.dk

Om Arkitekturens Dag

Hvad er Arkitekturens Dag?

Arkitekturens Dag er indstiftet af Den Internationale Arkitektforening, UIA, i 1988 og afholdes hvert år den første mandag i oktober. I Danmark er Arkitektforeningen tovholder for den årlige begivenhed. Næste gang falder dagen mandag den 2. oktober – men den fejres også i dagene før og efter.

“Danmark er fuld af fantastisk arkitektur, som med stor skønhed, beriger og berører os. Samtidig bidrager den til at løse nogle helt konkrete udfordringer, som også taler ind i verdensmålene.”

Johnny Svendborg, forperson i Arkitektforeningen

Bydelen Nye ved Aarhus er et eksempel på en visionær og naturnær byplanlægning, og projektet modtog Byplanprisen i 2022. Nye opføres af Tækker Group i samarbejde med CEBRA, LABLAND og Territorium. Foto: Tækker Group
Erlev Skole ved Haderslev er Danmarks første skole, opført helt i træ. Skolen skaber rammer for nye læringsmetoder, leg og fysisk aktivitet, og arkitekturen tager højde for, at børn er forskellige og har forskellige behov. Arkitekter: Arkitema og Pluskontoret. Foto: Niels Nygaard

Vis, hvordan arkitekturen skaber forandring

FN’s verdensmål er er en fælles arbejdsplan for at udrydde fattigdom, bekæmpe ulighed og stabilisere klimaforandringerne inden 2030. Målene blev vedtaget i 2015, og vi er nu halvvejs mod 2030, hvor de skal være opfyldt. Det er blandt andet årsagen til, at verdensmålene udgør den røde tråd i UIAs Verdenskongres for Arkitekter i år og kongressens såkaldte side events – som foregår fortrinsvis i København.

Og det er oplagt at brede temaet ud til hele landet, når Arkitekturens Dag løber af stablen, mener Johnny Svendborg, forperson i Arkitektforeningen:

”Danmark er fuld af fantastisk arkitektur, som med stor skønhed, beriger og berører os. Samtidig bidrager den til at løse nogle helt konkrete udfordringer, som også taler ind i verdensmålene. Det er ikke nødvendigvis til at se eller mærke, hvis ikke man er bruger af en bygning eller kender historien bag. Derfor håber vi, at landets arkitekter og bygherrer vil invitere indenfor på Arkitekturens Dag og vise alle de inspirerende eksempler frem til en bredere skare.”

Sådan bliver du arrangør

Arkitekturens Dag finder altid sted den første mandag i oktober – i år er det den 2. oktober, men mange bruger også weekenden før – både til at invitere borgere og politikere indenfor eller ud i byen og landskaberne for at for at opleve arkitekturen.

“For os var Arkitekturens Dag en anledning til at fortælle om nogle af vores lokale projekter i Roskilde og omegn. Det var en stor succes. ”

Anni Ehlers, strategisk rådgiver/social space specialist hos tegnestuen Cornelius Vöge, arrangør i 2022

The Social Spine styrker natur og fællesskab på Øresundskollegiet, der ligger på Amager. Arkitekter: SLA og Arki Lab, Foto: SLA

Vil du vide mere om Arkitekturens Dag

Se, hvordan du er med

Brug Arkitekturens Dag til at vise, hvordan arkitekturen gør en forskel, til at vise spændende projekter frem og til at gøre opmærksom på din egen tegnestue eller organisation.

Læs mere
Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +