NYHED 26.03.21

Kender du en god plan, der kan holde i 100 år?

Kender du en god plan, der kan inspirere andre, der arbejder med byplanlægning og byudvikling? Så er det måske en ide med en indstilling til Byplanprisen 2021. Fristen er 17. maj.

Faaborg-Midtfyn Kommune vinder Byplanprisen i 2020

Faaborg-Midtfyn Kommune købte i 2015 en nedlagt og forfalden fabrik midt i Årslev. Kommunen undlod at rive den ned og gav i stedet nøglerne til byens borgere. Med kommunens opbakning skabte de 4.000 borgere et aktivt og socialt rummeligt hus kaldet Polymeren, hvor der er crossfit, aktivitetssted for veteraner, teater, koncerter, værksteder og butikker side om side. Det var en af grundene til, at Faaborg-Midtfyn Kommune modtog Byplanprisen i 2020 for udviklingen af Odense-forstaden Årslev. Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune.

I 2021 uddeles Byplanprisen for 26. gang, så det vil være en lang historie, som vinderen af årets Byplanpris bliver del af. Bag prisen står Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening.

– Der er fuld fart på byudviklingen, så det er vigtigt, at bæredygtigheden og kvaliteten er i centrum. Derfor har vi mere end nogensinde brug for at sætte fokus på god planlægning. Erfaringen er, at Byplanprisen netop kan inspirere og skabe debat om, hvordan vi skal udvikle vores land, siger direktør Lars Autrup, Arkitektforeningen.

Nøglekriterier ved vurderingen af de planer, der indstilles til Byplanprisen er faglig udvikling og nytænkning inden for planlægningsfaget.

100 år med forbilledlig planlægning

– Vi oplever, at den hæder og omtale, der følger med Byplanprisen skaber stolthed og sætter fokus på de kvaliteter, som vinderen har arbejdet med at fremme i sin planlægning. Dermed bidrager prisen til at udvikle og bane vejen for god planlægning. Jeg opfordrer alle til at overveje, om de kender en værdig og inspirerende kandidat til årets Byplanpris, siger direktør Ellen Højgaard Jensen, Dansk Byplanlaboratorium.

Byplanprisen blev indstiftet ved Dansk Byplanlaboratoriums 75 års jubilæum i 1996. Den første vinder af prisen var Aarhus Kommune, der vandt prisen for blotlægning af åen. Det var en skelsættende plan. I år bliver Dansk Byplanlaboratorium 100 år og arrangørerne vil benytte jubilæet som en ekstra mulighed for at skabe ekstra opmærksomhed omkring årets vinder.

– Vores 100 års jubilæum er en påmindelse om, at planlægningen og det byggede miljø skal være langtidsholdbart. Og det er også et afsæt for at vurdere og reflektere over, om de indstillede planer vil gøre en forskel som vil blive oplevet og husket om 100 år, siger Ellen Højgaard Jensen.

Hvem kan indstille til Byplanprisen?

Motiverede forslag kan indsendes af enten planmyndigheden selv eller af foreninger, organisationer og privatpersoner. Byplanprisen, som uddeles ved det årlige Byplanmøde i oktober måned, kan tildeles kommuner, regioner, statslige myndigheder, organisationer mv.

Der nomineres tre kandidater til Byplanprisen. Udvælgelsen af kandidater og endelig vinder af Byplanprisen foretages af en jury med fem medlemmer, der er udpeget af Dansk Byplanlaboratorium, Akademisk Arkitektforening og Foreningen af Byplanlæggere.

Indstil en god plan

Læs mere
Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +