NYHED 21.11.23

Pris til HOFOR: Stor anerkendelse af HOFORs bidrag til byens skønhed

HOFOR har en lang tradition for at skabe bygninger, som bidrager til Københavns arkitektoniske udtryk og særkende. I dag har forsyningsselskabet særligt fokus på at klimasikre byen i tæt samarbejde med Københavns Kommune, arkitekter m.fl. og det har ført til flere nye fantastiske byrum – til glæde for københavnerne. Derfor modtager HOFOR Arkitektforeningens bygherrepris: Æreskalejdoskopet 2023.

Arkitektforeningen fremhæver særligt HOFOR for at skabe markante klimaprojekter af høj arkitektonisk kvalitet i samarbejde med Københavns Kommune, Her Sankt Kjelds Plads af SLA. Foto: Jonas Petri

Kontakt

Sussi Heimburger

+45 24 46 81 61

sh@arkitektforeningen.dk

I generationer har Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, sat sit præg på Københavns udvikling og bidraget til både fornyelse og vores fælles erindring. Tilbage i 1858 anlagde selskabet, der dengang hed Københavns Vandforsyning, et af de første offentlige vandværker i byen – en klassisk murstensbygning efter tidens arkitektur, som i dag huser koncertstedet Pumpehuset. Og siden har HOFOR bidraget til byens udtryk med nye bygninger samt en række fine bygningsrenoveringer og byrum, som har beriget gadebilledet og livet i og omkring dem.

Teksten fortsætter længere nede.

Se filmen herunder og tag med på en rundtur i nogle af HOFORs projekter.

Kontakt

Sussi Heimburger

+45 24 46 81 61

sh@arkitektforeningen.dk

Meget mere end tekniske løsninger

Når Arkitektforeningen ønsker at hædre HOFORs bidrag til byens kvalitet er det med budskabet om, at den grønne omstilling kræver mange nye klima- og energianlæg, såsom transformerstationer, varmepumper, pumpestationer med mere inde i de danske byer.

Med de mange nye anlæg følger også et ansvar for det fælles rum i byerne. Samtidig ligger der en vigtig opgave i at bevare de eksisterende bygninger og omdanne dem til nye behov – frem for at rive ned og bygge nyt. Og netop dét er de gode til i HOFOR, mener Arkitektforeningens forperson Johnny Svendborg:

”Når man bygger inde midt i byerne, indtager man en stor del af pladsen – en stor del af vores fælles rum. Det skal man tage alvorligt, og det gør HOFOR. Både, når de bygger nyt, og når de vælger at bevare og genanvende de gamle bygninger. Et godt eksempel er det gamle elværk på hjørnet af Tietgensgade og Bernstorffsgade ved Københavns Hovedbanegård, hvor der indenfor er ved at blive bygget et helt nyt anlæg til varme og køling. Ved at give dem vores bygherrepris, Æreskalejdoskopet, håber vi at inspirere andre forsyningsselskaber og offentlige bygherrer”.

“Når man bygger inde midt i byerne, indtager man en stor del af pladsen – en stor del af vores fælles rum. Det skal man tage alvorligt, og det gør HOFOR.”

Johnny Svendborg, forperson i Arkitektforeningen

Bevidst mål at give noget særligt til byen

Hos HOFOR glæder bestyrelsesformand Susanne Juhl sig over anerkendelsen:

”Tekniske anlæg og klimaløsninger kræver meget plads og kan nemt blive kedelige at se på. Derfor betyder det meget for os at skabe bygninger og byrum, der giver noget tilbage til byen, både når vi bygger nyt eller vælger at bevare og omdanne de ældre bygninger. Det gør vi for eksempel meget ud af, når vi sammen med Københavns Kommune, arkitekter m.fl., skaber klimasikre byrum, der ikke bare opsamler regnvand, men også er skønne at opholde sig i og giver plads til biodiversitet. Det er løsninger vi skaber i hele hovedstadsområdet, det betyder meget for os, og derfor er vi meget glade for at blive anerkendt for vores indsats med Arkitektforeningens bygherrepris”.

Markante projekter i byen

Arkitektforeningen fremhæver særligt HOFOR for at skabe markante klimaprojekter af høj arkitektonisk kvalitet i samarbejde med Københavns Kommune, herunder: Karens Minde Aksen i Københavns Sydhavn, som giver området nyt liv ved at skabe en stærk sammenhæng mellem boligområdet og de omkringliggende sociale og kulturelle aktiviteter og naturen. Sankt Kjelds Plads, som har givet nyt og grønt liv til et gammelt arbejderkvarter på Østerbro. Sankt Annæ Plads, som har styrket det historiske byrum, og ikke mindst den store skybrudssikring af Vesterbro, der blev anlagt som en integreret del af moderniseringen af Enghaveparken.

HOFOR roses desuden for at værne om deres historiske og eksisterende bygninger – og omdanne dem til nye behov og funktioner. Udover bygningen i Tietgensgade har HOFOR senest renoveret Kløvermarkens Pumpestation, der skal håndtere skybrud og stormflod, og selskabet roses for at bevare den gamle pumpestationsbygning på Ingerslevsgade.

“[…] det betyder meget for os at skabe bygninger og byrum, der giver noget tilbage til byen.”

Susanne Juhl, bestyrelsesformand i HOFOR

Om Æreskalejdoskopet

Æreskalejdoskopet er Arkitektforeningens bygherrepris, som kan tildeles offentlige og private bygherrer. Prisen uddeles hvert år den 21. november på foreningens stiftelsesdag.

Indstillingsudvalget sidder Lars Juel Thiis, Akademirådet, Martin Keiding, ARKITEKTEN, Ida Lindberg, næstforperson i Arkitektforeningen, og Johnny Svendborg, forperson i Arkitektforeningen.

Tidligere prismodtagere af Æreskalejdoskopet er:

  • 2022: De to bygherrer bag transformationerne af henholdsvis Friluftsskolen på Amager, som er en offentlig, fredet bygning tegnet af Kai Gottlob, og Ørsteds Haver, der er en privat beboelsesejendom på Frederiksberg.
  • 2021: Bygningsstyrelsen for Arkitektskolen Aarhus
  • 2020: Odense Kommune for Thomas B. Thriges Gade

Læs mere om Æreskalejdoskopet og de tidligere modtagere her

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +