Hvem ejer vandet? 

Gennem århundreder har vi forsøgt at styre vandet i vores byer og landskaber. Men klimaforandringer og ekstremvejr sætter de menneskeskabte grænsedragninger under pres. Hvis udviklingen skal vendes, er der brug for nye planlægningsstrategier – og et nyt blik på vandets veje. Hør hvilke, på denne konference med indlæg fra arkitekter, jurister, journalister og Danmarks førende vandeksperter.

Tidspunkt:

14.03.2024 kl. 12:30 - 17:00

Sted:

Arkitektskolen Aarhus

Arrangeret af:

Arkitektforeningen

Pris:

Gratis

Tilmelding ikke længere muligt

Vil du vide mere?

Boris Brorman Jensen

MAA og ph.d. i urbanisme

bbj@borisbrorman.dk

Vandet former vores landskaber og er afgørende for bosætning og dyrkning af fødevarer. Gennem henved 200 år har vi forsøgt at regulere vandet med lovgivning og tekniske foranstaltninger, men i disse år er både byer og landskaber udfordret af vand, som hverken lader sig holde tilbage af love, bebyggelser eller kommunegrænser. Samtidig har vi drænet områder for vand, som er afgørende for opretholdelsen af biodiversiteten i Danmark.

Derfor rejser spørgsmålene sig: Kan vi indrette os, så vi i højere grad arbejder med og ikke imod vandet i vores arealplanlægning? Kan vi udvikle et moderne samfund med plads til et naturligt vandsystem?

På konferencen ”Hvem ejer vandet” på Arkitektskolen Aarhus åbner vi for diskussionen af, hvilke juridiske, kulturelle og tekniske redskaber vi kan bringe i spil, så råderetten til den livsnødvendige ressource fremtidssikres – og i højere grad indbefatter andre livsformer end mennesket.

Hør om arbejdet med et nyt blåt danmarkskort – et redskab, der skal synliggøre, hvordan vi arbejder med og ikke imod vandet i udviklingen af vores by- og landdistrikter. Mød også Danmarks førende professor indenfor miljøret, som sætter vandlovgivningen i et kritisk perspektiv, alt imens VandCenter Syd rejser spørgsmålet; hvem har van(d)svaret?

Konferencen er en del af projekt ”Vandets veje” – et samarbejde mellem Arkitektforeningen, Dreyers Fond og Arkitektskolen Aarhus under Agenda Earth. Projektet kobler arkitekt- og advokatstandens fagkompetencer i en fælles bestræbelse på at koble udviklingen af vores fysiske omgivelser med de juridiske rammer og dermed sikre en ny balance mellem vores byer, landskaber og natur.

 

 

 

Vil du vide mere?

Boris Brorman Jensen

MAA og ph.d. i urbanisme

bbj@borisbrorman.dk

KLUMME:

”Byg ikke der, hvor bonden vil sælge”

Læs med her

Alle er velkomne og deltagelse er gratis.

Program

12:00-12.30 Sandwich

12:30-12:40 Velkomst v/ Trine Lybech Madsen, Arkitektforeningen Østjylland

12:40-12:50 Muligheder ud af det blå – om projekt ”Vandets veje” v/ Boris Brorman Jensen, projektleder og arkitekt MAA

12:50-13:20 På vej mod et Blåt Danmarkskort v/ Katrina Wiberg, lektor, Cand.arch. MDL, ph.d., Arkitektskolen Aarhus

13:20-14:00 Vandets kulturhistorie v/ Johs Nørregaard Frandsen, professor emeritus i litteratur- og kulturvidenskab, SDU

14:00-14:20 Pause – kaffe og kage

14:20-14:40 Hvem har Van(d)svaret? v/ Susanne Skov-Mikkelsen, chefkonsulent HOFOR

14:40-15:20 Vandlovgivning i et kritisk perspektiv v/ Ellen Margrethe Basse, professor emeritus i miljøret ved Aarhus Universitet

15:20-16:00 Vandets stille hvisken v/ Tine Eiby, journalist og forfatter

16:00 Kommentarer og afrunding v/ Kristine Leth Juul, prorektor Arkitektskolen Aarhus og Boris Brorman Jensen

16:15-17:00 Netværk med snacks og drinks

Konferencen er finansieret af Dreyers Fond og arrangeret i et samarbejde mellem Arkitektforeningen, VandCenter Syd, Odense Kommune, KL, DNNK og Arkitektskolen Aarhus

Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +