Klik for at kopiere
https://arkitektforeningen.dk/kalender/hvem-ejer-vandet/
Gennem århundreder har vi forsøgt at styre vandet i vores byer og landskaber. Men klimaforandringer og ekstremvejr sætter de menneskeskabte grænsedragninger under pres. Hvis udviklingen skal vendes, er der brug for nye planlægningsstrategier – og et nyt blik på vandets veje. Hør hvilke, på denne konference med indlæg fra arkitekter, jurister, journalister og Danmarks førende vandeksperter.
Tidspunkt:
14.03.2024 kl. 12:30 - 17:00
Sted:
Arkitektskolen Aarhus
Arrangeret af:
Arkitektforeningen
Pris:
Gratis
Tilmelding ikke længere muligt
Vandet former vores landskaber og er afgørende for bosætning og dyrkning af fødevarer. Gennem henved 200 år har vi forsøgt at regulere vandet med lovgivning og tekniske foranstaltninger, men i disse år er både byer og landskaber udfordret af vand, som hverken lader sig holde tilbage af love, bebyggelser eller kommunegrænser. Samtidig har vi drænet områder for vand, som er afgørende for opretholdelsen af biodiversiteten i Danmark.
Derfor rejser spørgsmålene sig: Kan vi indrette os, så vi i højere grad arbejder med og ikke imod vandet i vores arealplanlægning? Kan vi udvikle et moderne samfund med plads til et naturligt vandsystem?
På konferencen ”Hvem ejer vandet” på Arkitektskolen Aarhus åbner vi for diskussionen af, hvilke juridiske, kulturelle og tekniske redskaber vi kan bringe i spil, så råderetten til den livsnødvendige ressource fremtidssikres – og i højere grad indbefatter andre livsformer end mennesket.
Hør om arbejdet med et nyt blåt danmarkskort – et redskab, der skal synliggøre, hvordan vi arbejder med og ikke imod vandet i udviklingen af vores by- og landdistrikter. Mød også Danmarks førende professor indenfor miljøret, som sætter vandlovgivningen i et kritisk perspektiv, alt imens VandCenter Syd rejser spørgsmålet; hvem har van(d)svaret?
Konferencen er en del af projekt ”Vandets veje” – et samarbejde mellem Arkitektforeningen, Dreyers Fond og Arkitektskolen Aarhus under Agenda Earth. Projektet kobler arkitekt- og advokatstandens fagkompetencer i en fælles bestræbelse på at koble udviklingen af vores fysiske omgivelser med de juridiske rammer og dermed sikre en ny balance mellem vores byer, landskaber og natur.
Alle er velkomne og deltagelse er gratis.
12:00-12.30 Sandwich
12:30-12:40 Velkomst v/ Trine Lybech Madsen, Arkitektforeningen Østjylland
12:40-12:50 Muligheder ud af det blå – om projekt ”Vandets veje” v/ Boris Brorman Jensen, projektleder og arkitekt MAA
12:50-13:20 På vej mod et Blåt Danmarkskort v/ Katrina Wiberg, lektor, Cand.arch. MDL, ph.d., Arkitektskolen Aarhus
13:20-14:00 Vandets kulturhistorie v/ Johs Nørregaard Frandsen, professor emeritus i litteratur- og kulturvidenskab, SDU
14:00-14:20 Pause – kaffe og kage
14:20-14:40 Hvem har Van(d)svaret? v/ Susanne Skov-Mikkelsen, chefkonsulent HOFOR
14:40-15:20 Vandlovgivning i et kritisk perspektiv v/ Ellen Margrethe Basse, professor emeritus i miljøret ved Aarhus Universitet
15:20-16:00 Vandets stille hvisken v/ Tine Eiby, journalist og forfatter
16:00 Kommentarer og afrunding v/ Kristine Leth Juul, prorektor Arkitektskolen Aarhus og Boris Brorman Jensen
16:15-17:00 Netværk med snacks og drinks
Konferencen er finansieret af Dreyers Fond og arrangeret i et samarbejde mellem Arkitektforeningen, VandCenter Syd, Odense Kommune, KL, DNNK og Arkitektskolen Aarhus