NYHED 24.01.24

Årets tema for Arkitekturens Dag: Arkitekturen under forandring

Arkitekturens Dag falder i år den 7. oktober, og Arkitektforeningen inviterer atter arkitekter, tegnestuer, kommuner, foreninger, fonde, kulturinstitutioner m.fl. til at være med til at markere dagen med et arrangement. I år sætter vi fokus på, hvordan arkitekturen kan blive en katalysator for positiv forandring.

I Nykøbing Sjælland er en tidligere Irma-bygning midt på hovedgaden transformeret til teater og lokalt mødested, og det har hjulpet bylivet på vej. Projekt af Christensen & Co, STED og Primus. Foto: Niels Nygaard

Spørgsmål?

Katrine Østergaard Bang

Planfaglig konsulent

+45 30 85 90 14

kb@arkitektforeningen.dk

Hver dag er arkitekturens dag, men første mandag i oktober er det officielt Arkitekturens Dag i hele verden – en årlig festdag, hvor interesserede i hele landet kan opleve og få indblik i aktuelle byudviklingsprojekter, komme helt tæt på smuk arkitektur og blive klogere på arkitekturen og dens betydning for vores liv og fremtid.

I Danmark er det Arkitektforeningen, der holder snor i begivenheden, og vi opfordrer hele branchen og andre med interesse for det byggede miljø til at være med ved at holde et arrangement. Begivenheden vokser år for år – sidste år med hele 110 interessante og engagerende arrangementer overalt i landet fra Aalborg til Bornholm.

I år sætter Arkitekturens Dag fokus på, hvad store samfundstendenser, naturkræfter og kriser betyder for vores byggede miljø – og hvordan forandring kan blive en drivkraft for øget omtanke og nye løsninger. I genanvendelse, transformation og renovering af vores eksisterende bygninger og byrum. I materialevalg og et nyt æstetisk formsprog. Og i samspillet mellem naturen, klimaet og det byggede.

Arkitekturens Dag er en oplagt anledning til at vise, hvordan arkitekturen former vores verden, og hvordan den kontinuerligt forandrer sig – og at udbrede denne viden til alle dem, som til daglig lever i og med arkitekturen. I sidste ende er det os alle sammen.

Læs mere om årets tema og se, hvordan I er med længere nede på siden.

Spørgsmål?

Katrine Østergaard Bang

Planfaglig konsulent

+45 30 85 90 14

kb@arkitektforeningen.dk

“Arkitekturens Dag sætter fokus på, hvordan store samfundsmæssige forandringer kan blive en drivkraft for kreativitet, nye løsninger og øget omsorg for kloden.”

Sidste år brugte Bikubenfonden Arkitekturens Dag til at byde indenfor og se nærmere på transformationen af et tidligere handicapcenter til fondens nye hovedsæde. pihlmann architects, Hoffmann A/S og Bikubenfonden viste rundt i projektet, som er et eksempel på, hvordan materialer kan genbruges på stedet. Foto: Luna Stage og Bikubenfonden

Årets tema: Arkitekturen under forandring

Skiftende idealer og teknisk formåen, adgang til materialer eller mangel på samme, krige, brande, klimaforandringer og naturkatastrofer. Det er blot nogle af de faktorer, der til alle tider har påvirket den måde, mennesker har indrettet sig på. Sådan er det også i dag, hvor vi mærker konsekvenserne af klima- og biodiversitetskrisen og ser ind i en fremtid, hvor ressourcerne svinder ind, og vi må bygge og planlægge vores byer og landskaber med andre materialer – og på nye måder.

Der er brug for et opgør med mange årtiers praksis, hvor vi har favoriseret det funklende nye over det, der var i forvejen. Hvor vi har revet ned uden at blinke og erstattet det gamle med nye CO2-tunge bygninger af stenuld, beton og kemi. Sådan kan vi ikke fortsætte. Det er ikke længere en mulighed, hverken klima- eller miljømæssigt, og derfor må vi finde nye veje for fremtidens arkitektur.

Med Arkitekturens Dag 2024 vil vi se på, hvordan arkitektfaget og byggebranchen arbejder med udfordringerne – og hvordan den nødvendige forandring også kan føre til nye løsninger, kreativitet og en øget omsorg for kloden. For forandring kan skabe frygt, men også fryd.

Vis, hvordan arkitekturen skaber positiv forandring

At arkitekturen er under forandring kan ses i både små og store projekter overalt i landet.

Det kan være kommuner, almene og private bygherrer, fonde eller ildsjæle, som arbejder med at bevare, renovere, reparere eller omdanne allerede eksisterende bygninger og byrum, så de stadig kan bruges. Også selv om behovene i dag er nogle andre, end den gang de blev opført.

Det kan være i form af by- og landskabsprojekter, som får planter, insekter og dyreliv til at trives og ruster os til en fremtid med mere vand – fra oven, fra neden og fra havene omkring os.

Det kan være gennem eksperimenter med genbrugsmaterialer, som bliver stadig mere udbredt i både små og store byggeprojekter. Ikke kun ædle materialer som kernetræ og gamle, kulbrændte tegl, men alle materialer og endda affald.

Og ikke mindst begynder vi nu at se, hvordan arkitekturen i sig selv er under forandring. Materialer, byggeteknikker og teknologi udvikler sig konstant, og det skaber et nyt arkitektonisk formsprog og udfordrer vores syn på, hvad der er smukt.

På Arkitekturens Dag har I – tegnestuer, kommuner, bygherrer og bygningsejere, kulturinstitutioner m.fl. – mulighed for at dele jeres historier og tilgange til arkitektur og byudvikling og vise konkrete eksempler på arkitektur, hvor de nye tendenser både kan ses og mærkes. Vi håber, I vil være med.

“Vis hvordan arkitekturen former vores verden, og hvordan den kontinuerligt forandrer sig.”

Åbent Hus på Rønne Elværk på Arkitekturens Dag. Kred: Baltic Energy Island og Arkitektforeningen Bornholm

Bliv arrangør

Overvejer du eller din organisation at blive arrangør på Arkitekturens Dag?

Se, hvordan I er med
Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +