NYHED 19.01.22

Mette Mogensen: "Vi vil gerne udfordres"

Med et nyt udbud baner Domea.dk vejen for mere samarbejde mellem nye og garvede tegnestuer. Et samarbejde, der gavner alle parter og styrker nytænkningen i de almene projekter, mener by- og boligudviklingschef og arkitekt MAA Mette Mogensen.

Samarbejdet mellem erfarne og mere nyetablerede tegnestuer gavner begge parter, bygherren og projektet, mener Mette Mogensen.

Skrevet af

Birgitte Lindegaard Jensen

Indholdsredaktør

+45 29 28 24 57

blj@arkitektforeningen.dk

Manglende referencer og erfaring betyder ofte, at nystartede tegnestuer pr. automatik vælges fra, når opgaver bliver udbudt. At det er svært at få fodfæste som nystartet arkitekt, er naturligvis et problem for den enkelte tegnestue, men det er også et problem for hele udviklingen af en ny, stærk generation af arkitekter. Og det har flere bygherrer fået øje for.

Senest har Domea.dk offentliggjort et udbud for kommende bygge- og renoveringsopgaver, hvor der lægges vægt på, at erfarne arkitektvirksomheder skal arbejde sammen med nyetablerede tegnestuer for at komme i betragtning som totalrådgiver på nogle af de bygge- og renoveringsopgaver, som er på vej.

Og for by- og boligudviklingschef Mette Mogensen er denne udvikling helt naturlig. Almene bygherrer står i dag for omkring 20 procent af det danske boligmarked. Sektoren spiller en hovedrolle i dansk arkitektur og har altid været bannerfører for en blanding af fornyelse og tradition i udviklingen af boligbyggeriet.

”Vi idriftsætter mere end 800 boliger om året og gennemfører en masse renoveringer oveni. Så der følger et enormt ansvar med – både når det handler om at påvirke de faglige muligheder for standen, og når vi udvikler de boliger, vi alle sammen skal bo og leve i,” siger hun.

Teksten fortsætter længere nede.

Skrevet af

Birgitte Lindegaard Jensen

Indholdsredaktør

+45 29 28 24 57

blj@arkitektforeningen.dk

“Som bygherre må vi erkende, at vi skal gøre noget anderledes, hvis vi vil sikre en mangfoldighed i faget i fremtiden.”

Mette Mogensen, arkitekt MAA og by- og boligudviklingschef i Domea.dk

Rammeaftale til arkitektvirksomheder

Se udbuddet fra Domea.dk

Udbuddet er en rammeaftale, som henvender sig til arkitektvirksomheder i både Øst- og Vestdanmark og har en samlet værdi på op til 125 mio. kr.

Læs mere

Ikke en social øvelse

Men udbuddet er ikke en social øvelse. For ifølge Mette Mogensen gavner samarbejdet mellem de erfarne og mere nyetablerede tegnestuer begge parter, bygherren og projektet. Vækstlagets tegnestuer kommer ofte med en nysgerrighed, lyst til at udfordre og et stærkt drive, og de har mulighed for at arbejde mere i dybden med nye arkitektoniske visioner. Koblet med de erfarne virksomheders veletablerede praksis for kvalitetssikring og erfaring med at arbejde sammen med andre faggrupper giver det et stærkt hold. Og for bygherren øges trygheden, når garvede kræfter står på mål for tidsplanen og budgettet, mener hun.

”Så det er samspillet mellem de nye og de mere erfarne virksomheder, som er rigtig interessant for os.”

“Vi forventer selvfølgelig, at de teams, som går videre, er klar til at spille med og udvide forståelsen af, hvordan den moderne bolig og bydel skal se ud.”

Mette Mogensen, arkitekt MAA og by- og boligudviklingschef i Domea.dk

By- og boligudviklingschefen tilføjer, at udbuddet også skal ses som en reaktion på en overordnet udvikling i branchen med stadig flere fusioner og opkøb på tværs af små og store tegnestuer og ingeniørhuse:

”For nogle virksomheder kan det give god mening at slå sig sammen, og det er fint nok. Men som bygherre må vi erkende, at vi skal gøre noget anderledes, hvis vi vil sikre en mangfoldighed i faget i fremtiden. Og vi skal gøde jorden for, at en ny, stærk generation kan få fodfæste på markedet.”

Med udbuddet vælger Domea.dk fem rådgiverteams i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, som kan løse opgaver med bæredygtigt nybyggeri, renovering og landskab og både kan arbejde med etagebyggeri og tæt-lavbebyggelser. Rådgivernes indsigt i den almene verden og temaer som brugerinvolvering og genhusning er også vigtig. Og ikke mindst er det helt afgørende, at de tegnestuer, som byder ind med hinanden, kommer med et fælles værdisæt og kan se fordelene i at arbejde sammen.

Når de to x fem teams er valgt, matches de efter tur med konkrete opgaver i en kaskademodel.

Bedre boliger for fællesskabet

De nye samarbejder vil styrke nytænkning og arkitektonisk kvalitet på et tidspunkt, hvor de almene boligorganisationer står midt i et paradigmeskifte. Fra primært at bygge standardboliger til gennemsnitsfamilien har bygge- og boligorganisationerne nu vendt blikket udad.

I dag er der sat tryk på udviklingen af nye boligtypologier, som imødekommer behovet fra de mange nye forskellige familieformer. Og man holder sig ikke længere kun på egen matrikel, men bygger med øje for hele bydelen og i samarbejde med private developere og kommuner, forklarer Mette Mogensen.

”Vi vil gerne udfordres. Så vi forventer også, at de teams, som går videre, er klar til at spille med og udvide forståelsen af, hvordan den moderne bolig og bydel skal se ud,” slår hun fast og tilføjer:

“Vores ambition er flere tidssvarende boliger, som henvender sig til andre end standardfamilien med far, mor og to børn. Mere byggeri, som aktiverer fællesskabet og de mange ressourcer, der er i det almene. Byggeri, som vender sig mod gadens rum uden at give gaden indblik i boligen. Og som øger kvaliteten af livet mellem husene og ikke bare indgår som en fast procentdel i et regneark som en klump billige boliger i bydelens ene hjørne. Det er visionen.”

Visualisering: Peter Kjær Arkitekter

Se præsentationer af de 23 udvalgte tegnestuer i Projekt START

23 nye tegnestuer på vej frem

Med Projekt START vil Dreyers Fond og Arkitektforeningen gøre det nemmere for vækstlagets tegnestuer at få fodfæste på markedet. Vi matcher nyetablerede talenter med konkrete opgaver i kommunerne, og målet er, at begge parter skal få øjnene op for samarbejdets muligheder. 23 tegnestuer er foreløbig udvalgt i START. Nu kan du få overblik over deres præsentationer i et samlet katalog.

Læs mere
Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +