NYHED 07.09.21

Ung tegnestue: ”Bæredygtighed er en præmis”

Interessen for traditionelle materialer og teknikker har drevet ReVærk siden tegnestuens start i slutningen af 2016. Med en kompromisløs tilgang til bæredygtighed og arkitektonisk kvalitet har den lille tegnestue skabt en række nytænkende projekter med inspiration fra tidligere tiders byggeskik. Arkitekt MAA Simeon Østerlund Bamford fortæller om tegnestuens rejse og dét, de har lært undervejs.

"For os er det nysgerrigheden efter materialer og byggeteknikker, der er igangsætter for arkitekturen," siger Simeon Østerlund Bamford. Foto: ReVærk

Birgitte Lindegaard Jensen

Indholdsredaktør

+45 29 28 24 57

blj@arkitektforeningen.dk

Hvordan vil du beskrive jeres tegnestue?

”Vi er en lille tegnestue med to partnere og en bachelorudannet arkitekt, som holder til midt i Aarhus. Vores tilgang er, at vi forsøger at arbejde med få projekter ad gangen, som vi til gengæld går i dybden med. Det betyder, at vi skitserer, projekterer, er tilsynsførende og nogle gange også er koordinerende i byggefasen. Og at vi både tegner og bygger inventar og møbler til et givent projekt, når muligheden byder sig.

Vi kan godt lide både at arbejde med hænder og hoved, så på tegnestuen har vi både almindelige kontorpladser og et værksted, som vi bruger meget. For tiden er vi i gang med at producere 50 taburetter, nogle borde og syv lænestole. Selvfølgelig er der en øvre grænse for, hvor meget inventar, vi selv kan overkomme at bygge, men vi synes, at arbejdet i værkstedet skaber værdi på flere måder. Det giver idéer til arkitektoniske løsninger, styrker os i dialogen med håndværkerne og forbinder os bedre til projekterne.”

Hvordan vil du beskrive jeres faglige ståsted?

”For os er det nysgerrigheden efter materialer og byggeteknikker, der er igangsætter for arkitekturen. Det er vigtigt for os, at de byggetekniske løsninger ikke overkomplicerer byggeriet eller forulemper arkitekturen, men at de i stedet bibringer en egen æstetisk værdi til den helhed, de indgår i. Vi har fokus på indeklima og naturlige, miljørigtige materialer og løsninger  – ofte nogle, der har vist deres værd gennem flere hundrede år, men som i flere tilfælde er blevet glemt i den hurtige udvikling. For eksempel har vi arbejdet med stampet lerjord, der rummer uforløste potentialer i moderne byggekontekst. Et andet eksempel er ‘ventilationsvinduet’, som vi ofte benytter. Det er baseret på det gamle koncept for “russervinduet” fra Vinterpaladset i Skt. Petersborg. Sammen med Madsens Vinduer har vi videreudviklet det til store vinduespartier i et af vores projekter.”

Artiklen fortsætter længere nede

Birgitte Lindegaard Jensen

Indholdsredaktør

+45 29 28 24 57

blj@arkitektforeningen.dk

“Den herskende praksis i byggeriet behøver ikke være det endelige svar.”

Simeon Østerlund Bamford, arkitekt MAA, ReVærk

Friluftshuset
Friluftshuset ved Silkeborg Højskole. Bygningen er placeret på kanten imellem åben plæne og skov og danner rammen om undervisning i ”Natur og Friluftsliv” på Silkeborg Højskole. Foto: Martin Gravgaard

Hvordan fik I jeres første opgave?

”Da vi startede i 2016, var noget af det første, vi gjorde, at tage kontakt til et byggefirma, som havde mange af de samme værdier som os og både projekterede og byggede. Vi har fået en del opgaver ad den vej, primært boligprojekter. I stor lighed med Arkitektforeningen og Dreyers Fonds Projekt START fik vi, via en organisation i Aarhus, mulighed for at løse nogle opgaver for Aarhus og Herning kommuner. Og derfra har det været en kombination af netværk og referencer, der har givet os opgaver. Et eksempel er et af vores seneste projekter med at tegne Friluftshuset for Silkeborg Højskole. Det fik vi, fordi min kollega har gået der som elev, og højskolen ønsker at bakke op om ungt iværksætteri og innovation. Så vi har ikke manglet opgaver endnu.”

Hvilket råd ville du give dit yngre selv?

”Det er både på godt og ondt at starte op som ny tegnestue, og det er sindssygt hårdt. Som arkitekter er vi, groft sagt, uddannede til at skitsere, men der følger mange andre opgaver og en enormt stejl læringskurve med. Det er nødvendigt at søge al den bistand, man overhovedet kan få fra erfarne konstruktører og ingeniører, markedsføringsspecialister, advokater og revisorer. Det er vigtigt at være skarp på, hvad man ikke ved, og søge hjælp. Det er også en bedre måde at lære på, og det kunne vi utvivlsomt have gjort mere brug af.”

Hvad kendetegner jeres generation af arkitekter, synes du?

”Det er svært at pege på en generel tendens, men den herskende praksis i byggeriet behøver ikke være det endelige svar. Det håber jeg, at der er tilstrækkeligt mange i vores generation, som kan se. Arkitektonisk kvalitet og bæredygtighed er ikke to separate ting. Bæredygtighed er en præmis for arkitekturen. Så vi skal ikke fokusere på, hvordan vi med nød og næppe gør det godt nok i forhold til vedtagne standarder og certificeringer, men i stedet forsøge at bygge så bæredygtigt som overhovedet muligt.”

Læs mere om ReVærk på tegnestuens egen hjemmeside

Om Friluftshuset ved Silkeborg

Et af ReVærks seneste projekter er Friluftshuset ved Silkeborg Højskole. Bygningen er placeret på kanten imellem åben plæne og skov og danner rammen om undervisning i ”Natur og Friluftsliv” på Silkeborg Højskole.

Som en reference til skoven og bygningens brug, er det gennemgående materiale træ. Brugt både som indvendig og udvendig beklædning, isolering og konstruktion, sikrer det bygningens minimale miljøaftryk.

Derudover er Friluftshuset sat på et skruefundament, så beton til fundament undgås, og bygningen skånsomt kan strække sig ind blandt skovens træer. Herved opnår rummene i bygningen sine varierede kig og forbindelser til skoven.

“Arkitektonisk kvalitet og bæredygtighed er ikke to separate ting. Bæredygtighed er en præmis for arkitekturen.”

Simeon Østerlund Bamford, arkitekt MAA, ReVærk

Kig fra Friluftshuset. Foto: Anders Rajendiram og ReVærk
Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +