NYHED 07.09.21

Ung tegnestue: ”Bæredygtighed er en præmis”

Interessen for traditionelle materialer og teknikker har drevet ReVærk siden tegnestuens start i slutningen af 2016. Med en kompromisløs tilgang til bæredygtighed og arkitektonisk kvalitet har den lille tegnestue skabt en række nytænkende projekter med inspiration fra tidligere tiders byggeskik. Arkitekt MAA Simeon Østerlund Bamford fortæller om tegnestuens rejse og dét, de har lært undervejs.

"For os er det nysgerrigheden efter materialer og byggeteknikker, der er igangsætter for arkitekturen," siger Simeon Østerlund Bamford. Foto: ReVærk

Skrevet af

Birgitte Lindegaard Jensen

Indholdsredaktør

+45 29 28 24 57

blj@arkitektforeningen.dk

Hvordan vil du beskrive jeres tegnestue?

”Vi er en lille tegnestue med to partnere og en bachelorudannet arkitekt, som holder til midt i Aarhus. Vi forsøger at arbejde med få projekter ad gangen, som vi til gengæld går i dybden med. Det betyder, at vi skitserer, projekterer, er tilsynsførende og nogle gange også koordinerende i byggefasen. Og at vi både tegner og bygger inventar og møbler til et givent projekt, når muligheden byder sig. På tegnestuen har vi regulære kontorpladser, men vi har også et værksted. For tiden er vi i gang med 50 taburetter, nogle borde og syv lænestole. Selvfølgelig er der en øvre grænse for, hvor meget inventar, vi selv kan overkomme at producere, men vi synes, at arbejdet i værkstedet giver idéer til arkitektoniske løsninger, styrker os i dialogen med håndværkerne og forbinder os mere til projekterne. Vi kan godt lide både at arbejde med hænder og hoved.”

Hvordan vil du beskrive jeres faglige ståsted?

”For os er det nysgerrigheden efter materialer og byggeteknikker, der er igangsætter for arkitekturen. Vi har fokus på indeklima og naturlige, miljørigtige materialer og løsninger – ofte nogle, der har vist deres værd igennem flere hundrede år, men i flere tilfælde er blevet glemt i den hurtige udvikling. For eksempel har vi arbejdet med stampet lerjord, der rummer uforløste potentialer i moderne byggekontekst. Et andet eksempel er Ventilationsvinduet, som vi ofte benytter. Det er baseret på det gamle koncept for “Russervinduet” fra Vinterpaladset i Skt. Petersborg. Sammen med Madsens Vinduer har vi videreudviklet det til store vinduespartier i et af vores projekter. Det er vigtigt for os, at de byggetekniske løsninger, vi bruger, ikke overkomplicerer byggeriet eller forulemper arkitekturen, men at de i stedet bibringer en egen æstetisk værdi til den helhed, de indgår i.”

Artiklen fortsætter længere nede

Skrevet af

Birgitte Lindegaard Jensen

Indholdsredaktør

+45 29 28 24 57

blj@arkitektforeningen.dk

Friluftshuset
Friluftshuset ved Silkeborg Højskole. Bygningen er placeret på kanten imellem åben plæne og skov og danner rammen om undervisning i ”Natur og Friluftsliv” på Silkeborg Højskole. Foto: Martin Gravgaard

Hvordan fik I jeres første opgave?

”Vi har ikke manglet opgaver endnu. Da vi startede i 2016, var noget af det første, vi gjorde, at tage kontakt til et byggefirma, som havde mange af de samme værdier som os og både projekterede og byggede. Vi har fået en del opgaver ad den vej, primært boligprojekter. I stor lighed med Arkitektforeningen og Dreyers Fonds Projekt START fik vi – via en organisation i Aarhus – mulighed for at løse nogle opgaver for Aarhus og Herning kommuner. Og derfra har det, ad flere omgange, været en kombination af netværk og referencer, der har givet os opgaver. Et eksempel er en af vores seneste opgaver med at tegne Friluftshuset for Silkeborg Højskole. Det fik vi, fordi min kollega har gået der som elev, og højskolen ønsker at bakke op om ungt iværksætteri og innovation.”

Hvilket råd ville du give dit yngre selv?

”Det er både på godt og ondt at starte op som ny tegnestue, og det er sindssygt hårdt. Som arkitekter er vi, groft sagt, uddannede til at skitsere, men der følger mange andre opgaver og en enormt stejl læringskurve med. Det er nødvendigt at søge al den bistand, man overhovedet kan få – fra erfarne konstruktører og ingeniører, markedsføringsspecialister, advokater og revisorer. Det er vigtigt at være skarp på, hvad man ikke ved, og søge hjælp. Det er også en bedre måde at lære på, og det kunne vi utvivlsomt have gjort mere brug af.”

Hvad, synes du, kendetegner jeres generation af arkitekter?

”Det er svært at pege på en generel tendens, men jeg håber, at der i vores generation er tilstrækkeligt mange, som kan se, at den herskende praksis i byggebranchen ikke behøver være det endelige svar. At arkitektonisk kvalitet og bæredygtighed ikke må ses som to separate ting. Bæredygtighed er en præmis. Så vi skal ikke fokusere på, hvordan vi med nød og næppe gør det godt nok i forhold til vedtagne standarder og certificeringer, men i stedet forsøge at bygge så bæredygtigt som overhovedet muligt.”

Læs mere om ReVærk på tegnestuens egen hjemmeside

Om Friluftshuset ved Silkeborg

Et af ReVærks seneste projekter er Friluftshuset ved Silkeborg Højskole. Bygningen er placeret på kanten imellem åben plæne og skov og danner rammen om undervisning i ”Natur og Friluftsliv” på Silkeborg Højskole.

Som en reference til skoven og bygningens brug, er det gennemgående materiale træ. Brugt både som indvendig og udvendig beklædning, isolering og konstruktion, sikrer det bygningens minimale miljøaftryk.

Derudover er Friluftshuset sat på et skruefundament, så beton til fundament undgås, og bygningen skånsomt kan strække sig ind blandt skovens træer. Herved opnår rummene i bygningen sine varierede kig og forbindelser til skoven.

Kom til medlemsfrokost

Mød ReVærk

Til medlemsfrokost den 27. september 2021 kan du møde arkitekt MAA Simeon Østerlund Bamford og høre mere om friluftshuset på Silkeborg Højskole.

Læs mere og meld dig til
Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +