Klik for at kopiere
https://arkitektforeningen.dk/kalender/at-tale-om-arkitektur-det-skoenne/
Arkitekter forstår hinanden, men forstår andre os? Og kan andre fagligheder inspirere den måde vi taler om arkitektur på? Det undersøger vi til en samtalerække med MAA, journalist og arkitekturanmelder Holger Dahl som vært. Til første samtale stiller vi skarpt på det skønne. Hvordan taler man om det skønne? Og hvad er et skønt sprog? Kom med og mød Søren Schauser, Josefine Klougart og Asger Schnack. Samtalerækken er støttet af Dreyers Fond.
Tidspunkt:
05.10.2023 kl. 16:00 - 18:00
Sted:
Arkitektforeningen, Åbenrå 34, 1124 København K
Pris:
Gratis
Tilmelding ikke længere muligt
Hvordan taler vi om det skønne? Hvordan bygger vi skelettet til den gode og holdbare historie? Og hvordan oversætter vi vores fag, så det giver mening for andre? Fagsprog, floskler og en indforstået jargon kan gøre det svært at forstå, hvad arkitekter siger. Sprogbarrieren forplumrer den bredere diskussionen i samfundet om, hvad der er god og dårlig arkitektur – og spænder ben for forståelsen af hvorfor, hvordan og hvornår arkitekturen skaber værdi.
Det er baggrunden for ”At tale om arkitektur” – en samtalerække, der skal inspirere og udfordre arkitekter til at tale og skrive mere medrivende og letforståeligt om arkitektur. Inspirationen kommer fra den romerske arkitekt Vitruvius, når vi hen over fire samtaler bruger hans begreber til at udforske den måde, vi formidler arkitekturen på – nemlig SKØNHED (Venustas), HOLDBARHED (Firmitas), NYTTE (Utilitas) og SYNTESEN.
Vært for samtalerne er arkitekt MAA, arkitekturanmelder og journalist Holger Dahl. Med sig på scenen har han en række markante personligheder, som kommer fra vidt forskellige fag, men har det til fælles, at de behersker sproget og kan formidle komplicerede eller abstrakte emner til en bredere skare.
Første samtale udforsker det skønne. Skønhed kommer i mange former og kan både ses og mærkes. Men hvordan sætter vi ord på, hvad der er skønt? Og hvad er et skønt sprog?
På scenen møder du:
Vær med, når de tager bladet fra munden og deler ud af deres tanker om sprog, deres bedste formidlingskneb, og hvad der indimellem driver dem til vanvid.
Dørene åbner kl. 15.45. Samtalen starter præcis kl. 16 og varer en time, og bagefter byder vi på en forfriskning.
Den samlede samtalerække optages til podcast, som udkommer i starten 2024. Tak til Dreyers Fond for at støtte projektet.
Samtale 2: At skabe den holdbare historie
Arkitektur starter med den gode fortælling, så hvordan skaber vi skelettet for den holdbare historie og det stærke pitch? Samtale med:
Pernille Stensgaard, journalist og forfatter
Frederikke Aspöck, filminstruktør
Dan Stubbergaard, arkitekt MAA og stiftende partner af COBE
Tid og sted: Torsdag den 2. november, kl. 16.00-18.00 i Arkitektforeningen
Samtale 3: At oversætte arkitekturen
Hvordan oversætter vi arkitekturen, så alle kan se værdien af den? Samtale med:
Claus Meyer, gastronomisk iværksætter
Lise Korsgaard, leder af Grundtvigsk Forum
Rasmus Ejrnæs, professor i biodiversitet, Aarhus Universitet
Tid og sted: Torsdag den 16. november, kl. 16.00-18.00 i Arkitektforeningen
Samtale 4: Syntesen – vi samler det hele
Program er på vej.
Tid og sted: Torsdag den 14. december, kl. 16.00-18.00 i Arkitektforeningen
Josefine Klougart
Med en omfattende medieopmærksomhed og to nomineringer til Nordisk Råds Litteraturpris har Josefine Klougart etableret sig som en af tidens væsentligste danske forfattere. Fra debuten ”Stigninger og fald” (2010) til mammutværket ”New Forest” (2016) og senest ”Alt dette kunne du få” (2021) har Klougart udforsket menneskesindets uudgrundelige sammensætning i et udfordrende, billedrigt og fantasifuldt sprog, der både kerer om de små detaljer og maler imposante portrætter af det mentale landskab.
Asger Schnack
Asger Schnack er forfatter og forlægger. Han har båret stort set alle hatte, der findes i det danske litterære miljø, og har båret dem med iver og engagement. Han har udgivet et hav af digtsamlinger, romaner og essays, samarbejdet med forfattere som F.P. Jac og skrevet digte til fotos af danske byer. Den indflydelsesrige lyriker har startet egne forlag – og været redaktør på andres –, undervist nye talenter på Forfatterskolen og udklækket stærke danske forfatterstemmer. I 2013 modtog han det nystiftede F.P. Jacs Mindelegat som den første, og i 2018 fejrede Asger Schnack 50-års jubilæum for sin forfatterkarriere.
Søren Schauser
Søren Schauser er violinist og musikhistoriker fra Syddansk Musikkonservatorium. Han er tidligere bratschist i Odense Symfoniorkester og i European Union Baroque Orchestra og ph.d. fra Syddansk Universitet. Søren Schauser har været skribent på Politiken, Dagbladet Information og Dansk Musiktidsskrift og er tilknyttet Berlingske som kulturjournalist og lederskribent og underviser i musikhistorie og kulturel perspektivering på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han beskæftiger sig i sit forfatterskab med musikhistorie, filosofi og eksistens. I den brede offentlighed er han kendt for sin hyppige radiooptræden og sin medvirken i DRs Den Klassiske Musikquiz.
Vil du gerne skrive mere levende og klart, så du fanger din læser? Også når du skriver om komplicerede emner og projekter.
Læs mere