At tale om arkitektur – om at oversætte sit fag

Arkitekter forstår hinanden, men forstår andre os? Og kan andre fagligheder inspirere den måde vi taler om arkitektur på? Det undersøger vi til en samtalerække med MAA, journalist og arkitekturanmelder Holger Dahl som vært. Denne gang undersøger vi, hvordan man oversætter sit fag, så andre kan forstå og se værdien af det. Kom med og mød Claus Meyer, Rasmus Ejrnæs og Lise Korsgaard. Samtalerækken er støttet af Dreyers Fond.

Arkitekturanmelder Holger Dahl er vært for samtalerækken, som skal inspirere og udfordre arkitekter til at tale og skrive mere medrivende og forståeligt om arkitektur. Fra venstre ses Holger Dahl, kred: Søren Bidstrup og Berlingske, Lise Korsgaard, kred: Frida Gregersen, Rasmus Ejrnæs, kred: Foto: Anne Dalsgaard, samt Claus Meyer, kred: Meyers og Santiago de la Vega.

Tidspunkt:

16.11.2023 kl. 16:00 - 18:00

Sted:

Arkitektforeningen, Åbenrå 34, København K

Pris:

Gratis

Tilmelding ikke længere muligt

Birgitte Lindegaard Jensen

Indholdsredaktør

+45 29 28 24 57

blj@arkitektforeningen.dk

Hvordan taler vi om det skønne? Hvordan bygger vi skelettet til den gode og holdbare historie? Og hvordan oversætter vi vores fag, så det giver mening for andre? Fagsprog, floskler og en indforstået jargon kan gøre det svært at forstå, hvad arkitekter siger. Sprogbarrieren forplumrer den bredere diskussionen i samfundet om, hvad der er god og dårlig arkitektur – og spænder ben for forståelsen af hvorfor, hvordan og hvornår arkitekturen skaber værdi.

Det er baggrunden for ”At tale om arkitektur” – en samtalerække, der skal inspirere og udfordre arkitekter til at tale og skrive mere medrivende og letforståeligt om arkitektur. Inspirationen kommer fra den romerske arkitekt Vitruvius, når vi hen over fire samtaler bruger hans begreber til at udforske den måde, vi formidler arkitekturen på – nemlig SKØNHED (Venustas), HOLDBARHED (Firmitas), NYTTE (Utilitas) og SYNTESEN.

Vært for samtalerne er arkitekt MAA, arkitekturanmelder og journalist Holger Dahl. Med på scenen har han en række markante personligheder, som kommer fra vidt forskellige fag, men har det til fælles, at de behersker sproget og kan formidle komplicerede eller abstrakte emner til en bredere skare.

Tredje samtale: Om at oversætte sit fag

Mens første samtale undersøgte, hvordan vi taler om det skønne, satte anden samtale fokus på, hvordan man skaber den gode og holdbare historie.

I tredje samtale ser vi nærmere på, hvordan man oversætter sit fag, så andre kan forstå og se værdien af det.

På scenen møder du:

  • Claus Meyer, gastronomisk iværksætter
  • Lise Korsgaard, leder af Grundtvigsk Forum
  • Rasmus Ejrnæs, professor i biodiversitet

Vær med, når de tager bladet fra munden og deler ud af deres tanker om sprog, deres bedste formidlingskneb, og hvad der indimellem driver dem til vanvid.

Vi starter præcis kl. 16. Samtalen varer til kl. 17.00 og bagefter byder vi på en forfriskning.

Den samlede samtalerække optages til podcast, som udkommer i starten 2024. Tak til Dreyers Fond for at støtte projektet.

Om den sidste samtale:

Samtale 4: Syntesen – trådene samles
Til fjerde og sidste samtale samler vi trådene og ser nærmere på konkrete tekster om arkitektur. Du kan også få feedback på dine egne tekster, uanset om der er tale om en beskrivelse af et værk, en introduktion til tegnestuen, et pitch, et LinkedIn-opslag eller noget helt 5. Samtale med:

  • Ane Cortzen, arkitekt, journalist og tv-vært Ane Cortzen
  • Alice Bier Zandén, skuespiller og kommende teaterinstruktør
  • Josefine Klougart, forfatter

Tid og sted: Torsdag den 14. december, kl. 16.00 i Arkitektforeningen.

Læs mere og meld dig til

Tak til Dreyers Fond, som har støttet den samlede samtalerække.

Birgitte Lindegaard Jensen

Indholdsredaktør

+45 29 28 24 57

blj@arkitektforeningen.dk

Om samtalens tre gæster

Claus Meyer

I mere end 30 år har Claus Meyer gennem forsknings-, rådgivnings- og formidlingsaktiviteter og via sit entreprenørskab, arbejdet for at bekæmpe elendigheden og fremme mulighederne og kvaliteterne i den danske madkultur. Claus Meyer er medstifter af restaurant noma og bredt anerkendt som grundlægger af det Ny Nordiske Køkken. Han er desuden æresalumne ved Copenhagen Business School (CBS), adjungeret professor ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og foredragsholder.

Lise Korsgaard

Lise Korsgaard har været leder i Vartov siden 1. januar 2021 og har arbejdet med folkeoplysning og kulturformidling på professionelt og frivilligt niveau i mere end 15 år. Fra 2011-2020 var hun en del af direktionen på SMK – Statens Museum for Kunst, og inden da var hun kommunikationschef for historiefestivalen Golden Days.

Rasmus Ejrnæs

Rasmus Ejrnæs er professor i biodiversitet og desuden vært på naturprogrammet Vildspor på Radio4, forfatter til bl.a. tænkepausen Natur, havebogen Den Uendelige Have og Månerude, et essay om meditation og rewilding. Rasmus konsulteres ofte af journalister som ekspert i biodiversitet og deltager aktivt i den offentlige debat om naturbeskyttelse.

Kursus

Skriv bedre tekster

Vil du gerne skrive mere levende og klart, så du fanger din læser? Også når du skriver om komplicerede emner og projekter.

Læs mere
Filtrér: Arkitektforeningen

Nyhed

Se 12 mere +

Kalender

Se 12 mere +

Debat

Se 12 mere +

Kurser

Se 12 mere +

Job

Se 12 mere +

Andet

Se 12 mere +

Artikler

Se 12 mere +